Zagonetke

MOZGALICA ZA DOBRO JUTRO: U koju šoljicu će prvo doći kafa?

Strastveni ljubitelji zagonetki trljaju ruke kada naiđu na jednu koja će ih sasvim zaokupiti na neko vrijeme. Što je veći izazov, slađi je i pronalazak rješenja. A velike doze slatkog zadovoljstva mogla bi ponuditi zagonetka s kafom, koja je će ti u potrazi za ispravnim odgovorom postaviti puno zamki.

Ilustracija prikazuje četiri šoljice kafe, a svaka od njih obilježena je određenim brojem: 4, 9, 5 ili 7. Šoljice su povezane cijevima u koje se ulijeva kafa. 

Za početak, potrebno je analizirati situaciju. Prve dvije šoljice sa spremištem s kafom povezane su kraćim cijevima pa bi se lako moglo pomisliti da je traženi redoslijed šoljica 4,9, 7 i 5. Međutim, to nije rješenje.

Zagonetke ovog tipa obično zahtijevaju ‘’razmišljanje izvan okvira’’. Možda ćete u narednim pokušajima rješavanja zagonetke pomisliti kako će se šoljice napuniti kafom u isto vrijeme. To je, nažalost, također pogrešan odgovor.

Ako pomisliš kako zbog nedovoljne količine sve šoljice neće dobiti kafu, približavaš se tačnom odgovoru. Ipak, isto tako možemo zaključiti kako je tvoje razmišljanje otišlo u krivom smjeru. Zalihe uvijek možemo nadopuniti.

Odgovor je – šoljica broj 5. U druge šoljice neće dospjeti niti kap kafe budući da cijevi koje vode do njih nisu prohodne. Rješenje i nije bilo tako komplicirano, za ne? Trebalo je samo malo detaljnije pogledati ilustraciju.

Ako vam i dalje nije jasno, pogledajte rješenje. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *