Muzika

Lepa Brena ima bolest koju ne moze izlijeciti: U bolnici je a ljekari su jako zabrinuti za njeno zdravlje i dalji oporavak! (FOTO)

Lepa Brena je bez ikakve sumnje bila najpopularnija pjevačica u bivšoj državi a  njena popularnost se prelila i van granica Jugoslavije. Tako je i u susjednim zemljama posebno u Bugarskoj gdje je i danas obožavaju ona punila stadione i najveće koncertne dvorane.

Lepa Brena već desetljeće vodi tešku zdravstvenu bitku suočavajući se s brojnim svakodnevnim izazovima. Unatoč kontinuiranoj blistavosti i zavidnom fizičkom izgledu, bori se s stalnim zdravstvenim problemima. Prije otprilike 12 godina doživjela je uznemirujuće otkriće kada je saznala da ima ciste na jajniku, što je zahtijevalo hitan kirurški zahvat. Međutim, tu njezina muka nije prestala.

  • Godine 2010. donijela je odluku o operaciji liječenja ciste na jajniku. Doktor Saša Ljubić preporučio joj je da se najprije podvrgne poznatom BRCA testu koji je otkrio mutirani gen i povećanu sklonost nekim teškim bolestima. Brena je bez straha progovorila o svojim zdravstvenim problemima i deset godina staroj dijagnozi tromboze s kojom se morala suočiti.

Lepa Brena otvoreno je progovorila o zdravstvenim problemima s kojima se bori već dulje vrijeme, rasvijetlivši i nužne prilagodbe životnog stila koje je zbog toga morala napraviti. Rijetki njezini obožavatelji znaju da je 61-godišnjoj Breni dijagnosticirana tromboza, što je sada odlučila otkriti otkrivši sve detalje o svom stanju.

“Dugo sam shvaćao važnost pristupanja problemima sa smirenim i sabranim načinom razmišljanja. Ne paničarim lako. Kad sam se prvi put susreo s trombozom, potrudio sam se temeljito educirati i postao redoviti pacijent. Živjeti s ovim stanjem postala mi je druga priroda i znam što trebam izbjegavati u pogledu hrane i pića, kao i kako voditi zdrav način života naučilo me kako živjeti ispunjen i radostan život cijepite se jer to pruža apsolutnu razinu zaštite, a bez njega putovanje i komunikacija postaju nemogući na temelju tih pravila”, rekla je ona.

Prije deset godina Brena je dobila dijagnozu tromboze, a tijekom jednog koncerta postala je svjesna problema kada joj je ruka neočekivano promijenila boju u nijansu ljubičasto-plave. Ni na kraj pameti mi nije padala misao o prekidu koncerta. Ležerno sam prebacio mikrofon u lijevu ruku i podignuo desnu ruku, primijetivši da se vratila u normalnu boju.

Kada sam se vratio u Beograd, odmah sam otišao na VMA na detaljan pregled. Liječnici su me stavili na terapiju, gdje sam morao ležati 12 dana s imobiliziranom rukom u jednom položaju. Oni su se pobrinuli da me nahrane i napoje. U to vrijeme sam doživio prvi susret s trombozom. Moram priznati da sam bila potpuno šokirana cijelom mukom – priznala je Brena.Nakon toga bila je primorana promijeniti način života i prehrambene navike, odlučivši se za konzumaciju ribe, a izbacivši iz obroka svinjetinu, janjetinu, voće, povrće i kruh.

Fahreta Živojnović, poznata pod umjetničkim imenom Lepa Brena, slovi za najpoznatiju folk pjevačicu s prostora bivše Jugoslavije. Nadimak Brena nastao je tijekom školskih godina, a dodijelio joj ga je instruktor gimnastike Vlado Bajer. Fahreta posjeduje impresivan raspon talenata, ističući se ne samo u glazbi, već iu akademiji, sportu, pa čak i kao vlasnica cijenjene diskografske kuće Grand.

  • Tijekom svoje glazbene karijere, Lepa Brena je stalno imala uzlaznu putanju. Njezini albumi ostvarivali su značajnu prodaju, njezine su pjesme imale dubok odjek u publici, a ona je stalno punila koncertne dvorane. Osim toga, pojavila se u nekoliko filmova, pionirski producirajući glazbene spotove na egzotičnim lokacijama kao prva pjevačica iz svoje regije kojoj je to pošlo za rukom.

Fahreta, vrsna učenica, pohađala je OŠ “Zaim Mušanović” u Brčkom. Izniman akademski uspjeh priskrbio joj je titulu učenice generacije i omogućio joj da krene na brojne nagradne ekskurzije kao natjecatelj na raznim natjecanjima. Uz studije, Fahreta je pokazala izuzetnu strast i sklonost prema sportu i glazbi. Visoka impozantnih 180 cm, svoj poziv pronašla je u košarci, usavršavajući svoje vještine u cijenjenom brčanskom klubu “Interplet”.

Po završetku osnovnog obrazovanja prelazi u srednju školu, što označava početak njezinog glazbenog puta. Nakon završene srednje škole, Fahreta je odlučila upisati studij turizma na fakultetu u Beogradu.

Nažalost, njezino vrijeme studiranja bilo je skraćeno zbog financijskih okolnosti njezine obitelji. Točnije, njezin otac Abid nosio je teret uzdržavanja cijele obitelji i nije mogao financirati njezin nastavak školovanja. Zbog toga je Fahreta napravila težak izbor da napusti fakultet i vrati se u Brčko, gdje se posvetila daljoj glazbenoj karijeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *