Horoskop

OVO JE NAJPAMETNIJI HOROSKOPSKI ZNAK: Mozak im radi 100 na sat, niko ih ne može prevariti

 – Za danas dvije jako zanimljive teme, koje su povezane sa horoskopskim znakovima. Danas govorimo o znaku koji je itekako pametan, inteligentan, i koji se ne može tek tako prevariti. Oštroumni su, i jako inteligentni, pitate se sigurno koji je to znak?

Inteligencija može poprimiti različite oblike, pri čemu su određene vrste inherentne, dok se druge razvijaju tijekom života.

Na inteligenciju mogu utjecati različiti čimbenici, uključujući urođene instinkte i prošla iskustva koja oblikuju naše reakcije u nepoznatim okolnostima. Astrologija je jedan od dodatnih elemenata koji doprinose ovoj složenoj jednadžbi.

Svaki horoskopski znak posjeduje jedinstvene kvalitete koje ih izdvajaju, a svaki znak ima svoju posebnost. Neovisnost karakterizira Ovna, dok odanost definira Škorpione, a organiziranost je osobina koja se obično povezuje s Djevicama. U nastojanju da se utvrdi koji je najinteligentniji horoskopski znak, skupina britanskih istraživača provela je istraživanje koje se oslanjalo na analizu dobitnika Nobelove nagrade još od 1901. godine.

Zanimljivo, horoskopski znak Blizanci dokazano posjeduje iznimnu inteligenciju. Tijekom prošlog stoljeća pripadnicima ovog znaka dodijeljeno je izvanrednih 97 Nobelovih nagrada, što je nedvojbeno izvanredno postignuće. Čak i ako vaš akademski uspjeh u srednjoj školi možda nije bio sjajan, sada je povoljan trenutak da to promijenite i u potpunosti prihvatite svoje jedinstvene sposobnosti.

Prema Astrofameu, Blizanci se naširoko smatraju najinteligentnijim horoskopskim znakom zbog njihove nepokolebljive predanosti samousavršavanju i neutažive žeđi za znanjem. Njihova inherentna radoznalost tjera ih da neprestano pomiču svoje granice i postignu veličinu u svim aspektima života.

BONUS VIJEST:

U našim krajevima imamo ukupno 9 vrsta zmija, od kojih samo dvije posjeduju otrov: poskok i šarka. Iako poskok ima nešto višu razinu toksičnosti u usporedbi s šarkom, obje su zmije znatno manje otrovne od svojih afričkih i azijskih dvojnika. Zbog toga su njihovi ugrizi rijetko smrtonosni.

Pepeljasto siva poskok, koja doseže maksimalnu duljinu od jednog metra, ima glavu u obliku srca koju krasi prepoznatljiv rog na vrhu njuške. Duž tijela zmije teče jasna tamna linija koja se vijuga od glave do samog kraja repa, što je obilježje koje definira ovu vrstu. Značajno, tamne mrlje mogu se uočiti na stranama ove prepoznatljive linije.

Šarka, zmija koja se nalazi diljem Europe, može se pohvaliti duljinom od otprilike 60 do 80 cm i pokazuje prepoznatljiv “cik-cak” uzorak duž svog tijela. Ova intrigantna vrsta sastoji se od dva različita tipa: Vipera berus bosniensis i Vipera pseudoaspis.

U slučaju ugriza zmije, ključni korak je utvrditi je li zmija otrovna ili ne. Za razliku od svojih neotrovnih pandana, zmije otrovnice imaju izrazito trokutastu glavu i uske, eliptične oči.

U Europi razlika između otrovnih i neotrovnih ženki nadilazi njihovu otrovnu prirodu. Fizički izgled otrovnih ženki ih izdvaja, jer njihova tijela karakterizira kratka i zdepasta građa, u oštrom kontrastu s vitkim i izduženim tijelima njihovih neotrovnih parnjaka. Važno je napomenuti da je ova diferencijacija po obliku tijela specifična za europsku regiju.

Prilikom primjene tehnika samopomoći ne savjetuje se aktivno tražiti zmiju zbog potencijalne opasnosti ponovnog ugriza. Ukoliko se zmija uspješno eliminira, preporučljivo ju je transportirati u bolnicu radi precizne identifikacije jer to značajno utječe na daljnje terapijske mjere.

Tipično, kada zmija ugrize, postoje dvije različite ubodne rane koje se mogu vidjeti na mjestu, udaljene otprilike 6 do 8 mm. Međutim, također je moguće da postoji samo jedna rana ili čak puka ogrebotina. Važno je napomenuti da prisutnost rane ne jamči uspješno ubrizgavanje otrova u tijelo.

Znakovi i indikacije povezane s ugrizima zmija.

  • U roku od dva sata nakon ugriza, pojedinci mogu osjetiti bol i oteklinu na mjestu. Ako je trovanje jako, bol se naglo pojačava i postaje izrazito oštra, praćena brzim i opsežnim otokom koji može rezultirati značajnim potkožnim krvarenjem. Koža također može pokazivati ​​crvenilo i stvaranje mjehurića ispunjenih krvavom tekućinom. Nakon ugriza mogu se pojaviti simptomi kao što su vrtoglavica, mučnina, povraćanje, opća slabost i oticanje obližnjih limfnih čvorova (u preponama kod ugriza noge ili u pazuhu kod ugriza ruke). Prisutnost blijede, hladne kože natopljene znojem, zajedno s ubrzanim otkucajima srca i padom krvnog tlaka, ukazuje na početak šoka, koji općenito postupno napreduje i služi kao primarni uzrok smrti.

U slučaju da je zmija neotrovna, preporuča se ranu temeljito isprati obilnom količinom vode, namazati antibiotskom mašću i dobro prekriti zavojem. Osim toga, ključno je utvrditi datum posljednjeg cijepljenja pojedinca protiv tetanusa; ako je prošlo više od 5 godina, savjetuje se docjepljivanje.

U slučaju sumnje na ugriz otrovne zmije, ključno je da ugrižena osoba zadrži potpuni mir. Mora se izbjegavati svaki oblik pokreta, ma koliko neznatan bio, a ugriženi ud treba imobilizirati.

Pokušaj izvlačenja otrova izravno s mjesta ugriza strogo se ne preporučuje. Slično tome, ne savjetuje se stavljanje zavoja iznad rane jer može dovesti do komplikacija i nije standardna praksa. U hitnim slučajevima, kompresiju bi trebali primjenjivati ​​samo zdravstveni djelatnici sa specijaliziranom obukom. Nadalje, važno je suzdržati se od nanošenja leda izravno na ranu.

Hitna hospitalizacija je ključna za pojedince koji su bili ugrizeni. Bez obzira na otrovnu prirodu zmije, žrtve zmijskog ugriza obično se primaju u bolnicu na liječenje. Primjena protuotrova za zmijski ugriz provodi se isključivo u bolničkim uvjetima intravenskim putem i samo kada se smatra potrebnim, budući da sam serum može potencijalno izazvati ozbiljne i potencijalno smrtonosne reakcije.

Iako može biti izazov spriječiti određene ugrize zmija, osobito one koji se dogode kada netko nenamjerno stane na zmiju, postoje mjere koje se mogu poduzeti kako bi se rizik od ugriza značajno smanjio.

Preporučljivo je suzdržati se od uplitanja sa zmijama. Brojni pojedinci su ugrizeni u svojim pokušajima da ubiju ili priđu tim stvorenjima. Zmije se obično odluče povući radije nego sudjelovati, pribjegavajući agresiji samo u rijetkim prilikama.

Kako biste osigurali svoju sigurnost, savjetuje se da se klonite visoke trave osim ako nemate odgovarajuću obuću, kao što su čvrste kožne čizme. Osim toga, preporučuje se pridržavati se utvrđenih staza kad god je to moguće. Od presudne je važnosti suzdržati se od stavljanja ruku ili stopala u nejasna područja, poput grmlja ili iza kamenja. Budite oprezni pri rukovanju kamenjem ili komadima drva, osobito u blizini područja gdje zmije mogu predstavljati prijetnju.

Kada se penjete po stijenama, ključno je biti oprezan i ostati na oprezu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *