Muzika

Fotografije govore sa čim se bori – Brenina bolest postaje sve vidljivija, a za nju leka nema (FOTO)

Lepa Brena je već godinama najuticajna zvijezda na našim prostorima koja iza sebe ima veliki broj pjesama i hitova. Nedavno je krenula na svoju turneju širom regiona, a za svaki koncert se traži karta više.

Simpatična Brena godinama se suočavala s izazovima trombofilije, što je rezultiralo višestrukim hospitalizacijama. Ovo zdravstveno stanje potaknulo ju je na potpunu promjenu načina života. Uz česte liječničke kontrole, pjevačica je promijenila svoje prehrambene navike i bavi se tjelesnom aktivnošću u granicama koje joj je odredio liječnik. Bolest koju je proživjela Lepa Brena duboko je utjecala ne samo na njezin život već i na život njezine obitelji.

Osim trombofilije, Lepa Brena se susrela i sa reumatoidnim artritisom, oboljenjem koje posebno pogađa zglobove. Vidljiv utjecaj ove bolesti vidljiv je na rukama renomiranog folk pjevača. Bolest Lepe Brene, poznata i kao reumatoidni artritis, stanje je koje karakterizira upala zglobova. Pretežno pogađa žene i, nažalost, lijek tek treba biti otkriven.

Uzroci ove bolesti su višestruki, od genetske predispozicije do virusne i bakterijske uključenosti. Unatoč brojnim zdravstvenim problemima koje je nosio tijekom godina, nemoguće je ne priznati postojani optimizam i izvanrednu fizičku kondiciju poznatog folk pjevača. Lepa Brena, rođena kao Fahreta Jahić Živojinović 20. listopada 1960. godine u Tuzli, poznata je kao jedna od najslavnijih pjevačica s prostora Jugoslavije.

Odrasla u Brčkom, njeni roditelji Abid i Ifeta osigurali su joj skromno i bezbrižno odrastanje. Brena ima sreću što ima i sestru Faketu i brata Faruka. Njen akademski put je započeo u cijenjenoj Osnovnoj školi “Zaim Mušanović”, gdje je briljirala i stekla prestižnu titulu učenika generacije. Osim akademskih uspjeha, Brena je pokazala veliki talent u košarci, au prilog tome govori i impresivna visina od 180 cm. Svoje košarkaško umijeće usavršavala je u renomiranom brčanskom klubu “Interplet”.

Brena je svoj nadimak Brena dobila zahvaljujući svom profesoru tjelesnog odgoja Vlade Bajeru. Sa sedamnaest godina upisala je srednju školu i sudjelovala na renomiranom natjecanju “Mladi graditelji”. Zadivljujućom izvedbom pjesme “Sviraj još, prijatelju” pokojnog Kemala Montena zauzela je prvo mjesto i počela krasiti plesne zabave i natjecanja uz Yudexi band. Njena solo karijera krenula je brzinom munje.

Dok je brusila svoj zanat pjevajući sevdalinke u udobnosti vlastitog doma, savladavala je i popularne strane melodije koje je tražila njena publika. Romantika nije bila njezin primarni fokus, a tek kad je naišla na ljubavnika koji je bio 5,6 godina stariji od nje, istinski je osjetila povezanost, iako njihova veza nije opstala.

Godine 1979. preselila se u Beograd i krenula na put visokog obrazovanja, upisavši diplomu turizma na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. No, financijski napor Abidova oca, koji je radio kao medicinski tehničar i svojom skromnom plaćom uzdržavao cijelu obitelj, onemogućio je Breni nastavak studija. Bila je prisiljena vratiti se u Brčko, gdje je utjehu pronašla u pjevanju na lokalnim skupovima i stekla reputaciju “mlade djevojke koja pjeva rock”. U to vrijeme u Brčko dolazi grupa Lira Show iz Novog Sada u potrazi za novim pjevačem. Fahreta je u početku bila rezervisana prema suradnji sa Sašom Popovićem, dijelom i zbog toga što nije tipično izvodila narodne pjesme. No, brzo su se dogovorili, unatoč protivljenju Breninih roditelja koji su bili protiv toga da njihova kći nastavi karijeru kafanske pjevačice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *