Zanimljivosti

Izbačene su nakon prvog emitovanja, a jasno je i zašto – Ovo su zabranjene scene serije “Bolji život!

Serija Bolji život zasigurno je jedna od najgledanijih serija domaće kinematografije. Još od prvog dana pa do dana današnjeg, važi za kultnu seriju koju su barem svi jednom pogledali u svom životu.

Kako navodi Istorijski zabavnik, TV serija “Bolji život” zauzima značajno mjesto u analima televizijskog programa, ne samo na području bivše Jugoslavije, već i šire. Ova kultna produkcija iz kasnih 1980-ih osvojila je gledatelje svojom izvrsnom glumom i uvjerljivim narativima, etablirajući se kao ključno iskustvo gledanja. Značaj njezina rada je višestruk. U početku je uspjela ujediniti skupinu renomiranih glumaca, stvarajući neizbrisive likove koji će predstavljati cijelu eru.

  • Publika je bila počašćena izuzetnim portretima darovitih izvođača koji su udahnuli život ikonskim likovima poput obitelji Šipko, Brankovića, Sekule i mnogih drugih. Nadalje, jedan značajan aspekt “Boljeg života” je njegova izuzetna dugovječnost. U početku se serija sastojala od 47 epizoda u svom prvom ciklusu, a drugi ciklus je započeo filmom pod istim naslovom, nakon čega je uslijedilo dodatnih 35 epizoda.

Međutim, zadivljujuća priča koja okružuje rekonstrukciju serije dodatno je pojačala njezin povijesni značaj. Tijekom prvog emitiranja emisije 1987. i 1988. pojavila se enigma koja je ostala neriješena – epizode su premontirane. Prva izvješća pokazuju da su u početku snimljene nevjerojatne 52 epizode, koje su sadržavale brojne scene koje su na kraju bile isključene iz konačne verzije.

To je potaknulo intrige i upite o prirodi izostavljenih scena, kao i motivima koji stoje iza tih izmjena. Sredinom 1990-ih, sažeta verzija serije emitirana je kao repriza, što je rezultiralo isključivanjem određenih segmenata iz originalnog materijala. Ova je izmjena potaknula brojne rasprave i razmišljanja među gledateljima koji su se živo prisjećali scena kojih više nije bilo. Međutim, tek su se u 21. stoljeću pojavili konkretni dokazi o preuređivanju.

Na internetu je osvanuo isječak s videokasete na kojem se vidi ranije izbačena scena tajnice Dare Branković i njegove djece, čime je konačno potvrđeno postojanje tih izostavljenih trenutaka. Enigma oko izmijenjenog sadržaja serije “Bolji život” dodatno je pojačana ovim otkrićima, pojačavajući mističnost ovog kultnog remek-djela i osvajajući gledatelje koji željno zadiru u njegove skrivene dubine.

Prema onima koji se sjećaju prvog emitiranja, ovakvih je scena bilo i više! Ako su ta sjećanja točna, tu su i trenuci poput Macolinog posuđivanja novca čika Kosti na groblju, Aleksandra Popadića koji daje otkaz na poslu u tvrtki, Brankovića koji prati djecu dok mole Daru… Remontaža je rezultirala potpunim uklanjanjem pojedinih likova iz serije, poput Luce, Brankovićeve supruge, koju tumači talentirana Melita Bihali, što je općepriznata činjenica.

Izvorna uvodna špica serije tek treba biti otkrivena, zbog čega nije jasno koliko je izmijenjena. Na internetu se pojavljuju iskazi gledatelja koji se prisjećaju klavirske obrade umjesto saksofona, te spominju kako je samo fotografija obitelji Popadić bila u boji, dok su ostale crno-bijele.

Ove fotografije prikazuju Gigu i Emiliju u njihovim mladim godinama, a bile su iste one prikazane u njihovoj spavaćoj sobi tijekom serije. O razlozima ovog postupka i dalje se nagađa. Neki to pripisuju scenama u kojima je Čkalja u ulozi Brankovića, što sugerira uplitanje politike.

Međutim, RTS nikada nije objavio službeno priopćenje po ovom pitanju. Uvriježeno je mišljenje da izvorna snimka nije sačuvana u televizijskim arhivama, što ju čini dostupnom samo onima koji su prvotno emitiranje snimili na VHS vrpce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *