Zanimljivosti

U zabludi su da su starog hrišćanskog porekla: OVA MUSLIMANSKA IMENA RODITELJI MASOVNO DAJU DECI U SRBIJI

Neke statistike pokazuju da se svaki pet par roditelja pokaje zbog imena koji je dao svome djetetu. Ova zadaća naime nije nimalo lagana jer je ime nešto što osoba nosi od početka do kraja života i sa njim se identifikuje. Moderno je u nekim krajevima djeci davati i imena predaka koja danas nisu moderna.

U Srbiji su dječija imena arapskog porijekla nevjerojatno popularna. Iznenađujuće, mnogi roditelji biraju ova imena bez potpunog razumijevanja njihovog značenja ili kulturnog porijekla. U ovom članku ćemo vam predstaviti neka od najčešće korišćenih arapskih imena u Srbiji. Kada je riječ o odabiru imena za vašu bebu, proces nije samo ugodan, već ima i značajnu težinu.

  • Roditelji shvaćaju težinu ove odluke jer imaju na umu da će odabrano ime pratiti njihovo dijete tijekom cijelog života, izdvajajući ga od drugih. Svijet imenovanja u stalnom je stanju promjene, a kratka i prepoznatljiva imena dominiraju za djevojčice. Ova imena često imaju nekonvencionalne konotacije.

U Srbiji je sve češća pojava da roditelji biraju imena arapskog porijekla, iako neki još uvijek preferiraju vječna i tradicionalna imena koja su odoljela zubu vremena. Među Srbima je rašireno uvjerenje da ta imena, koja se obično daju djevojčicama, imaju duboke kršćanske korijene. Međutim, ključno je prepoznati da ova imena zapravo vuku svoje podrijetlo iz arapskog.

Danas djeca muslimanske vjere često dobivaju imena s arapskim korijenima. Otkrivajući zadivljujuća značenja iza tri popularna imena koja se daju djevojčicama u Srbiji, predstavljamo sljedeća imena.

Izvedeno iz izraza “sarai”, ime Sara označava ženu cijenjenog stasa, princezu ili vladaricu. U arapskoj kulturi Sara ima divan značaj, izazivajući osjećaje blaženstva i šireći vedrinu i ushićenje onima koji je gledaju. S vremenom je ovo ime postalo popularno među pojedincima i kršćanske i muslimanske vjere, posebno u posljednje vrijeme kada je osiguralo mjesto među 10 najomiljenijih imena za djevojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji

. Ime Ema ima jedinstvenu privlačnost koja proizlazi iz njegovog različitog porijekla i različitih tumačenja. U Srbiji služi kao deminutiv od Emilio, dok unutar muslimanske zajednice poprima oblike Emin ili Emir. Prateći svoje korijene unatrag do njemačkog izraza “ermen”, koji prenosi pojmove cjelovitosti i inkluzivnosti, Ema nedvojbeno stoji kao vrhunska opcija za darivanje djeteta.

Za roditelje je odabir imena za svoju bebu značajan pothvat. S obzirom na to da odabrano ime ima potencijal uvelike utjecati na cijeli život djeteta, brojni roditelji suočeni su s iznimno teškim zadatkom. Prema Davidu Figliu, profesoru na Sveučilištu Northwestern u Illinoisu, popularnost knjiga s imenima za bebe može se pripisati značajnom utjecaju imena na to kako nas društvo doživljava.

Izboru imena pridaje se velika pažnja i logično je vjerovati da naša imena igraju ulogu u oblikovanju naše percepcije sebe i oblikovanja mišljenja drugih o nama. Istraživanja dosljedno pokazuju da odabir imena ima dubok utjecaj na budućnost djeteta. Na primjer, odabir pomalo ženstvenog imena za dječaka može pridonijeti poteškoćama u ponašanju kako dijete raste.

Osim toga, nekonvencionalna i osebujna imena mogu predstavljati brojne izazove za dijete. Studija koju je proveo Bounty.com, u kojoj je sudjelovalo gotovo tri tisuće roditelja, otkrila je da je jedan od svakih pet roditelja u nekom trenutku požalio što su odabrali ime za svoje dijete, osobito kada su u pitanju imena koja su jedinstvena ili se neuobičajeno pišu. Kada se dječacima daju imena koja se obično povezuju s djevojčicama, postoji povećana vjerojatnost upuštanja u neprikladno ponašanje.

Iako ova promjena u ponašanju možda nije vidljiva tijekom ranog djetinjstva, postaje očiglednija do trenutka kada ti dječaci stignu do kraja osnovne škole. Nadalje, ovaj problem postaje još izraženiji kada je u njihovom razredu djevojka s istim imenom. Stalna interakcija sa ženskom kolegicom koja dijeli njihovo ime ulijeva osjećaj nesigurnosti u ove dječake, koji je vjerojatno pogoršan zadirkivanjem od strane njihovih vršnjaka.

  • Žene koje dobivaju tradicionalno muška imena pokazuju sličan trend ponašanja. Posljedično, djevojke s milozvučnim i zvučnim imenima, poput Izabele, imaju tendenciju pokazivati ​​više ženstvenih karakteristika i biti izvrsne u humanističkim predmetima tijekom svojih akademskih godina. Suprotno tome, djevojke grubljih i manje melodičnih imena naginju matematici i drugim znanstvenim disciplinama.

Slično kao što odjeća i naglasak mogu pružiti uvid u nečiji karakter i pozadinu, imena također igraju značajnu ulogu u oblikovanju naših percepcija. Međutim, kao i drugi pokazatelji, imena mogu zavarati i stvoriti lažne dojmove koji nas mogu zavarati. Nakon što je proveo temeljitu analizu višestrukih rodnih listova, David Figlio je došao do značajnog otkrića da roditelji s nižim stupnjem obrazovanja imaju tendenciju birati starija imena za svoju djecu, što rezultira različitim tretmanom i u konačnici dovodi do slabijeg akademskog uspjeha.

Korelacija između imena i budućeg uspjeha ukorijenjena je u unaprijed stvorenim predodžbama i predrasudama koje pojedinci imaju kad naiđu na nečije ime. Pojedinci s imenima koja ostavljaju dojam da pripadaju nižem socioekonomskom statusu često su izloženi nepravednim prosudbama koje potkopavaju njihov potencijal za postizanje uspjeha.

Korelacija između nečijeg samopoštovanja i njegovog imena nedvojbeno je snažna. Međutim, određene studije pokazuju da se pozitivan utjecaj modernog imena smanjuje kada pojedinac gaji odbojnost prema vlastitom imenu. Točnije, značajno povećanje samopoštovanja proizlazi iz duboke povezanosti koju osoba osjeća prema svom imenu.

U prilog tome, Jean Twenge sa Sveučilišta u San Diegu tvrdi da je veza između samopoštovanja i imena izuzetno čvrsta. Posljedično, ako se nađemo nezadovoljni vlastitim imenom, naše samopoštovanje će se smanjiti, dok prihvaćanje našeg imena potiče značajno povišen osjećaj vlastite vrijednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *