Zdravlje

SEZONA JE NAMETNIKA I MNOGO IH JE: Šta uraditi kad otkrijete krpelja? (VIDEO)

Sezona je krpelja i aktivni su od aprila do septembra. Krpelji mogu biti aktivni kada vanjska temperatura dostigne 4 stepena Celzijusa.

Potreban je samo jedan ugriz zaraženog krpelja da se ozbiljno razbolite, uz iscrpljujuće simptome.

U Jutru za sve BHRT-a gost je bio Kerim Aleander, specijalista dermatovenerolog, koji je govorio o tome šta treba uradite nakon ujeda krpelja, kome se javiti, koja su mjesta na tijelu gdje trebamo obratiti pažnju.

Lajmska bolest je bakterijska infekcija uzrokovana ugrizom zaraženog krpelja, a sve je češća pojava u cijelom svijetu. Zime su kraće i omogućuju krpeljima da budu dulje aktivni, i promjene u populaciji jelena, koji su primarni domaćini krpeljima, između ostalih utjecaja.

Krpelji vole dvorišta, šumovita područja i nisko rastuće travnjake. Ovisno o lokaciji, manje od 1% do više od polovice krpelja u određenom području nosi bakterije lajmske bolesti.

[youtube]

[/youtube]

Simptomi mogu uključivati ​​vrućicu, zimicu, glavobolju, umor, bolove u mišićima i zglobovima te natečene limfne čvorove ili osip. Ako se ne liječi, dugoročni simptomi mogu uključivati ​​paralizu lica, ubrzano lupanje srca ili nepravilne otkucaje srca, bol u živcima i upalu mozga i leđne moždine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *