Klikom na sliku zatvorite prozor.

Ispovesti

SVI SE S MORA VRAĆAJU SA “FATIMINIM OKOM”, a niko ne zna šta ono znači: Evo šta će se desiti ako ga donesete u kuću, GARANTUJEMO DA NISTE ZNALI Share

Amajlija u obliku oka po imenu Fatimino oko, tursko oko ili Nazar ima skoro svaka kuća i obavezan je suvenir sa ljetovanja. A znate li šta ono zaista znači.

Nazar potiče od arapske riječi nazara (pogled), a ovo kristalno plavo oko je jedno od zaštitnih simbola u tengrizmu, staroj religiji turskijskih naroda. Nazar je izuzetno čest u Turskoj, Grčkoj, Kipru, Egiptu, Avganistanu, Iranu, Libanu… i tamo ćete ga naći u kućama, kancelarijama, automobilima, kao nakit i u svrhu ukrasa za kuću.

Obično je od ručno pravljenog stakla a iako je najčešće u plavoj boji, može se naći i u bijeloj i crnoj, nekad čak i zlatnoj. U suštini, to je ekvivalent hrišćanskog krstića, a služi da zaštiti nosioca od urokljivog oka.

Često se Fatimino oko postavlja blizu kućnih vrata, kako bi odmerilo i procijenilo svakog posetioca, dok ga majke često stavljaju i pored bebinog kreveca da novorođenče zaštite od zlih, urokljivih pogleda.

Vjeruje se da Fatimino oko može da rastjera sve negativne vibracije od nosioca amajlije, i to zbog svog sastava jer se izrađuje od stakla, bakra, željeza, vode i soli.

Fatimino oko može i da naprsne, a vjeruje se da se to dešava kada je imao posebno težak posao. U tim slučajevima treba ga zamijeniti novim kako bi radio pod punim dejstvom.

BONUS VIC:

Kaže žena mužu:
– Dragi, idem u teretanu.
– Dobro, draga.
Drugog dana kaže žena mužu:
– Dragi, idem na aerobik.
– Dobro, draga.
Trećeg dana kaže žena mužu:
– Dragi, idem na jahanje.

– Znam, draga, konj je zvao već tri puta.

BONUS VIC:

Mujo dolazi u kafić na jutarnju kavu i viče s vrata konobaru Hasi:

– Haso, bolan, de jednu duplu kafu…

Haso mu donese narudžbu i upita:

– Jel’, bolan, a što s’ u zadnje vrijeme počeo naručivat’ duplu kafu?

Mujo uzdahne:

– E moj Haso, ja t’ se dižem svako jutro u 6 sati točno…

Haso se zbuni:

– Pa što tako rano?

Mujo slegne ramenima:

– Pa zbog jutarnje gimnas’t’ke…

Haso još zbunjeniji:

– Šta vježbaš svako jutro?

Mujo se nasmije:

– Jok ja, bolan… komšinica, i to ko od majke rođena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *