SvetZanimljivosti

Dilara je Turkinja koja se prije nekoliko godina udala za Aleksandra

Dilara je Turkinja koja se prije nekoliko godina udala za Aleksandra, a par živi u Bosni i u sretnom su braku. Ona je veoma simpatična i vesela mlada žena koja je izrazito aktivna na društvenim mrežama i često snima priloge o tome kako izgleda njen život na Balkanu. Odlično govori naš jezik, pa upravo na njemu i snima o najrazličitijim iskustvima kroz koja svakodnevno prolazi.

Dilara je na Instagramu poznata pod korisničkim imenom @jedna.turkinja, a pored zanimljivih životnih situacija, duhovitih snimaka, kulturoloških razlika između Turske i Bosne, ona na svom profilu rado dijeli i praktične savjete, te tradicionalne turske recepte.

Jednom prilikom je pokazala i kako se kuha prava, pjenasta turska kafa, a mi njen recept prenosimo u cijelosti.

Ovo su Dilarine instrukcije: Prvo odmjerite vodu za jednu šoljicu, sipate je u džezvu, pa dodajete jednu kašičicu kafe. Kratko promiješajte, ali dalje kuhate bez miješanja, a kada proključa kašičicom pokupite pjenu i stavite je u pripremljenu šoljicu. Potom džezvu vratite na šporet i sačekajte da kafa ponovo prokuha i ostatak sipajte u šoljicu.

Primijetićete da se postupak ipak razlikuje u odnosu na ustaljeni domaći način kuhanja kafe, te da mi pijemo daleko jaču kafu.

https://instagram.com/reel/Csrq67YsqPJ

Bonus:

Inteligencija podrazumijeva i sposobnost razumijevanja i korišćenja

Inteligencija podrazumijeva i sposobnost razumijevanja i korišćenja apstraktnih pojmova i ideja, odnosno apstraktno mišljenje, te mogućnost brzog i lakog učenja i savladavanja zadatih problema.

Univerzitet Harvard je godinama u svijetu, uz Kembridž i Oksford, poznat kao jedan od najprestižnijih i najkvalitetnijih po pitanju obrazovanja. Neki od najvećih umova današnjice su bili upravo studenti Harvarda.

Na Harvardu vas čeka i poseban i veoma pažljivo rađen test, koji zahtijeva inteligenciju i logiku. Sudeći po jednom Jutjub kanalu, davne 1869. godine na ovom prijemnom ispitu našao se ovaj zadatak iz algebre:

„Muškarac je kupio sat, lanac i privjesak za 216 dolara. Sat i privjesak koštaju zajedno tri puta više od lanca, a lanac i privjesak koštaju kao polovina sata. Koliko šta košta?”

Sat košta 144, lanac košta 54, a privjesak košta 18 dolara. U snimku koji slijedi pogledajte kako su došli do tog rješenja, prenosi Krstarica.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *