Klikom na sliku zatvorite prozor.

Zdravlje

IZ CRIJEVA KREĆU MNOGE BOLESTI: Doktorica OTKRIVA HRANU koju treba da JEDEMO ZA DOBRO VARENJE

Problemi sa varenjem, zbog nezdrave ishrane, brzog načina života i nedostatka fizičke aktivnosti, pogađaju sve više ljudi. Naročito u ljetnjim mjesecima stomačne tegobe su izraženije. Dakle, šta je to prvo što nam pomaže da se nosimo sa posljedicama?

Kao što dr Zoe ističe – svi bi trebalo da težimo da jedemo 30 grama vlakana dnevno, ali istraživanja pokazuju da 91odsto ljudi u Velikoj Britaniji još uvijek ne jede dovoljno vlakana. Ni tu situacija nije ništa bolja. Ishrana bogata vlaknima povezana je sa manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva.

„Sticanje navike da jedete činije zdravog jogurta sa integralnim žitaricama, voćem, orašastim plodovima i sjemenkama za doručak ili miješanjem salate od graha za ručak može vam pomoći na putu ka vašim ciljevima sa vlaknima. Međutim, prebrzo jedenje vlakana kada niste navikli na njih može izazvati neprijatne simptome“, napominje da je naše opšte zdravlje direktno zdravlje našeg crijeva.

“Pomaže da se podrži vaš imuni sistem. U stvari, do 70 odsto naših imunih ćelija se nalazi u našim crijevima. Obloga crevnog zida je prepreka za blokiranje štetnih mikroba da uđu u tijelo, a to je podržano velikim brojem imunih ćelija. Ova takozvana crevna sluzokoža ima važnu koncentraciju antitijela u vašem tijelu od bilo kojeg drugog, tako da reaguje na povredu ili infekciju, ali ne napada zdravo tkivo“, zaključila je ona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *