Zdravlje

POPIJTE OVAJ ČAJ SVAKI DAN: Provjereno ubrzava mršavljenje, svaka žena se kune u njega

Iako se o zelenom čaju još uvijek često vode rasprave, a konzumacija zelenog čaja može poboljšati zdravlje osobe snižavanjem šećera u krvi i poboljšanjem zdravlja crijeva, donosi Healthline.

Prethodna istraživanja povezala su konzumaciju zelenog čaja s poboljšanim zdravljem srca zahvaljujući flavonoidima prisutnim u ovom napitku, antioksidansima koji mogu smanjiti takozvani loš holesterol i pritom poboljšati rad krvnih žila.
Zeleni čaj može čak poboljšati zdravlje mozga, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres, ubrzati mršavljenje te poboljšati kvalitetu sna. Ipak, jedna od najčešće poznatih prednosti zelenog čaja je kako piće može smanjiti nastalu upalu u tijelu jer djeluje protivupalno.

Što su pokazali rezultati?

Tokom jednog mjeseca konzumiranja zelenog čaja, istraživači su izvijestili o nižim nivoima šećera u krvi kod svih sudionika, kao i smanjenim upalama crijeva. Do ovog su zaključka došli nakon što su otkrili smanjenje protuupalnih proteina u fekalnim uzorcima i smanjenje omjera šećera u urinu.

Njihova nada ovim istraživanjem bila je prvenstveno smanjiti učinke metaboličkog sindroma. Iako ovo nije klasična bolest, metabolički sindrom je skup stanja koji uključuju visoki krvni pritisak, visoki holesterol i visoki šećer u krvi, što povećava rizik od bolesti srca te dijabetesa. Uz smanjen nivo šećera u krvi i upalu, čaj je takođe pomogao smanjiti simptom gastrointestinalne bolesti koja propušta toksine u krvotok te povećava upalu u crijevima, što također povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *