Zanimljivosti

DOK SPAVATE IZBACUJETE PLJUVAČKU NA JASTUK? Nije slučajno: Evo šta je u pitanju, otkriven razlog

Pljuvačka ima važnu funkciju u našem tijelu a mnogima se dešava da po noći dok spavaju izlučuju ovu tečnost iz usta na jastuk. To se uglavnom dešava ljudima koji spavaju otovrenih usta a za to postoji više razloga.

Slinu stvaraju različite žlijezde u ustima, što rezultira pojavom curenja sline kada se spava na boku i sušenja sline kada se spava na leđima. Slinjenje se može pojaviti kada spavate u položajima koji uzrokuju otvaranje usta, poput boka ili na trbuhu. Međutim, ovaj se problem može izbjeći spavanjem na leđima.

Alergija Lučenje sline može biti pojačano i kod alergijskog rinitisa i kod određenih alergija na hranu. Kiselost Pretjerano lučenje sline može biti potaknuto stimulacijom jednjaka za koju se vjeruje da je uzrokovana želučanom kiselinom. Kada doživite infekciju gornjih dišnih puteva, uobičajeno je naići na poteškoće u disanju i gutanju kao rezultat prekomjernog nakupljanja sline.

Začepljeni nosni prolazi često dovode do disanja na usta, što zauzvrat potiče povećanje proizvodnje sline. Angina Nakupljanje sline česta je posljedica upale krajnika, koju karakterizira upala i oticanje krajnika smještenih u stražnjem dijelu grla, što dovodi do sužavanja prolaza. Slinavost je česta indikacija među osobama koje pate od noćnih mora, a može se manifestirati i kod odraslih kao posljedica psihopatoloških čimbenika.

Ova pojava često se javlja kod pojedinaca koji doživljavaju povećanu razinu stresa ili kao odgovor na određene lijekove. Lijekovi Određeni lijekovi, uključujući određene antidepresive i morfij, mogu povećati proizvodnju sline. Posljedično, pojedinci kojima su propisani ovi lijekovi ili oni koji koriste droge mogu doživjeti redovno pojačano lučenje sline.

  • Nakon početnog promatranja, slina se može činiti nezanimljivom i samo sredstvom za održavanje vlažnosti usta; međutim, istraživači sada uviđaju da je istina daleko složenija. Dok konzumiramo hranu i piće, ova tekućina, unatoč tome što se prvenstveno sastoji od vode, stupa u interakciju s onim što ulazi u naša usta i značajno utječe na okuse, u konačnici poboljšavajući naš ukupni užitak.

Prema Guyu Carpenteru, oralnom biologu s King’s Collegea u Londonu, ova tvar je više od obične tekućine; posjeduje jedinstvena svojstva. Znanstvenici su odavno svjesni nekoliko uloga koje ima slina: čuvanje zuba, pomoć pri govoru i stvaranje optimalnog okruženja za konzumaciju hrane.

Međutim, nedavna su istraživanja otkrila da slina također djeluje kao posrednik i prijenosnik, utječući na kretanje hrane u ustima i njezinu sposobnost da stimulira osjetila. Nedavna otkrića pokazuju da proučavanje međudjelovanja između sline i hrane može pružiti dragocjene uvide u naše stvarne prehrambene preferencije. Utjecaj crijevne flore na naš mozak i njezina kontrola nad našom žudnjom za udobnom hranom nisu jednaki za sve vrste te hrane.

Dovode se u pitanje potencijalne opasnosti brojanja kalorija. Zanimljivo je primijetiti da slina, koja nije jako slana, omogućuje pojedincima da percipiraju slanost čipsa. Nedostatak kiselosti u limunu također je razlog zašto čak i mala kapljica može pružiti tako okrepljujuće djelovanje. Svaki put kad zagrizemo, voda i proteini iz naše sline rade zajedno kako bi osigurali podmazivanje, dok enzimi poput amilaze i lipaze pokreću proces probave.

Proces vlaženja u slini ne samo da otapa okuse, kemijske komponente odgovorne za okus, već im omogućuje i slobodno kretanje i interakciju s receptorima okusa. Prema Jianshe Chenu, prehrambenom znanstveniku sa Sveučilišta Zhejiang Gongshang u Hangzhouu u Kini, slina nam pruža vrijedne kemijske informacije o hrani, uključujući njezin okus i aromu.

Odvojite trenutak i pogledajte video pod nazivom “Siva linija: Što učiniti s hranom koja bi inače bila odbačena”, koji pruža vrijedne uvide o tome kako postupati s otpadom od hrane. Kristina Dobrivojević, blogerica iz Beograda, dijeli svoje stručno znanje o receptima i savjetima za iskorištavanje namirnica koje se obično bacaju.

Korištenjem ovih metoda ne samo da možemo pomoći u očuvanju okoliša, već i uštedjeti novac. U radu objavljenom u Znanstvenom godišnjaku 2002., Chen je predstavio koncept “oralne obrade hrane” kao sveobuhvatno područje proučavanja koje obuhvaća znanost o hrani, fizičke karakteristike prehrambenih materijala te fiziološke i psihološke reakcije na hranu.

Ovo multidisciplinarno područje istražuje raskrižje hrane i tehnologije. Prema njegovom objašnjenju, zadovoljstvo koje proizlazi iz jela ne dolazi samo od same hrane, već od kombinacije hrane i sline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *