Svet

Pogledajte kako danas izgledaju mladenci s jedne od najpoznatijih fotografija ratnog Sarajeva

Jedan od najpoznatijih fotografija ratnog Sarajeva jeste slika mladenaca, fotografa Danila Krstanovića, ispod poznatog platna u Kulovićevoj ulici.

Njihova šetnja, stisak ruke, postali su jedan od svjetionika nade, otpora, sarajevskog inata i vjere u budućnost. A ko je imao veću vjeru nego ljudi koji su se u godinama borbe za opstanak odlučili za životni korak u neizvjesnoj budućnosti?

Na fotogafiji su bili Sanela i Emir Klarić, mnogima poznata lica iz javnog i političkog života.

Ta fotografija jedan je od simbola izložbe “Labirint devedesetih” koja je, pred brojnom publikom, otvorena prošlog četvrtka 23. maja u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Dan nakon otvaranja izložbu su posjetili i Sanela i Emir.

Sanela i Emir Klarić vjenčali su se 1995. godine u Sarajevu pod opsadom. Fotografija Danila Krstanovića na kojoj nasmijani mladenci šetaju Kulovića ulicom, a u pozadini se vide platna razapeta između zgrada, koja su štitila od napada snajpera sa okolnih brda, ona je koja dočarava duh koji je tih dana vladao u gradu podno Trebevića.

Foto: Historijski muzej BiH: Sanela i Emir Klarić u Historijskom muzeju BiH

“Mi smo jednostavno željeli da se vjenčamo, nama nije bilo važno kako. Za 21 dan smo sve organizovali. Emir je meni napravio cipele, ja njemu sašila košulju i prsluk. To je bio događaj kojem su svi željeli nešto dati, svi su željeli da doprinesu, nešto da urade”, ispričali su Sanela i Emir tokom posjete izložbi.

“Kad smo se vjenčali, pitali su nas: Gdje ćete na medeni mjesec? Mi smo imali Azura, komšiju u ulici koja se zvala Obala, pa smo govorili da idemo kod Azura na obalu”, rekli su kroz smijeh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *