Svet

MEHANIČARI OTKRIVAJU: “Sa ovim automobilima nećete preći ni 100 hiljada milja”

Kada razmišljate o velikim ulaganjima u život kupovina automobila je svakako jedna od najvažnijih. To svakako nije jeftino, čak i ako se odlučite za polovni automobil, pa je ključno da prije kupovine temeljito istražite pouzdane marke i modele. Pored brojnih stručnih recenzija na internetu, isplati se slušati i one koji se svakodnevno bave automobilima u najgorem stanju – mehaničare.

Nekoliko uposlenika mehaničarske radionice Accurate Automotive u Koloradu, SAD, otkrilo je portalu Best Life koje automobile ne preporučuju, jer ne bi trebali stići ni 100 hiljada milja (160.000 km) prije nego što se pokvare.

Mercedes

U viralnom klipu sa TikToka, mehaničari iz kompanije Accurate Automotive su upitani koji automobili neće stići do 100.000 kilometara, a Mercedes je iznenađujuće došao na prvo mesto.

Nekoliko vlasnika Mercedesa branilo je svoje automobile u komentarima, ističući da su njihovi automobili već dosta prešli tu kilometražu. Drugi su istakli nizak rang Mercedesa na skali pouzdanosti.

Mercedes-Benz je zapravo bio pretposljednji među 30 brendova na listi pouzdanih automobila iz novembra 2023. koju je objavio Consumer Reports (CR) . Prema CR-u, marke automobila se ocjenjuju na osnovu povratnih informacija članova, a stručnjaci razmatraju 20 vrsta kvarova, u rasponu od manjih do većih problema. Ozbiljnost svakog problema se zatim vaga kako bi se formirao predviđeni rezultat pouzdanosti između 1 i 100. Mercedes je postigao samo 23 od 100 na skali za 2023. godinu.

Jeep

Mehaničari onda tvrde da nijedan Jeep neće prijeći 100.000 milja. Prema podacima CR-a, Jeep je prestigao Mercedes, ali samo za nekoliko poena. Brend je dobio samo 26 od 100 poena.

Audi

Sljedeći je popularni Audi. Mehaničari ističu da Audi ima dobar enterijer i performanse, ali da, mehanički, ovi automobili mogu biti veliki problem nakon 100.000 milja. Audi je također na dnu CR-ove liste pouzdanih vozila, na 19. mjestu sa ocjenom 43 od 100.

Chevrolet

Također je malo vjerovatno da će prijeći veliku kilometražu, opet u skladu sa podacima CR-a. Chevrolet je rangiran na 20. mjestu od 30 i dobio je ocjenu 43 od 100. Međutim, vrijedi napomenuti da je Chevrolet Equinox imao visoku ocjenu pouzdanosti među brendovima na CR-ovoj listi.

Bilo koji vrhunski brend

Konačno, jedan mehaničar za tačne automobile nudi širu procenu automobila koji neće trajati 100.000 milja, ukazujući na vrhunske, luksuzne automobile uopšte. S obzirom na to da su ovo najskuplja vozila, pomislili biste da ćete imati zagarantovanu dugovječnost uz veću investiciju — ali to nije uvijek slučaj.

Prema CR-a, nekoliko potrošača je imalo problema sa luksuznim automobilima, uključujući Mercedes, Volvo, Audi i Cadillac. Svi su bili na dnu liste. Međutim, Lexus, Porsche i BMW su tri brenda koji su ušli u prvih 10 u pogledu pouzdanosti. Lexus je zauzeo prvo mjesto, čak i više od poznatih pouzdanih brendova Toyote i Honde, sa ocjenom 79 od 100.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *