Zdravlje

Šta se dešava sa organizmom ako unosimo previše šećera? 12 ZNAKOVA DA GA MNOGO KONZUMIRATE

Stalna ishrana sa visokim sadržajem šećera prijeti ne samo povećanju tjelesne težine već i ozbiljnim zdravstvenim problemima

12 znakova da jedete mnogo šećera

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da se visok nivo šećera u krvi javlja samo kod dijabetesa. Ali prekoračenje norme može se pojaviti kod osobe bez patologije, u bilo kom uzrastu. Glavni razlozi su nepravilna ishrana, konzumacija velike količine “praznih” kalorija i ugljenih hidrata, sjedeći posao.

Šećer se nalazi u većini proizvoda i poluproizvoda, koristi se kao pojačivač ukusa. Zato nije dovoljno samo se odreći slatkiša da bi sačuvali zdravlje: važno je preispitati dnevni meni, promijeniti način života, odnos prema hrani. Ljekari izdvajaju 12 znakova da jedete previše šećera.

Šta ukazuje na višak šećera

Stalni osjećaj gladi

Visok nivo šećera blokira proces prerade glukoze, ometa tkiva da je usvajaju. Organizam ne dobija neophodnu energiju za život, šalje signale mozgu da je gladan i traži novu porciju hrane. Zatvoreni krug vodi ka povećanju težine i gojaznosti.

Često mokrenje Pri povećanom nivou šećera bubrezi ne mogu u potpunosti da apsorbuju i izlučuju tečnost iz organizma, narušavajući proces čišćenja od toksina. Pokušavajući da ispravi situaciju, organizam pokušava da smanji sadržaj glukoze vodom koja obezbjeđuje metabolizam ćelija. Javljaju se česti nagon za mokrenjem, što prijeti dehidratacijom unutrašnjih organa, sluzokože.

Osjećaj jake žeđi Zbog povećanog izlučivanja mokraće narušava se rad kardiovaskularnog sistema, mozga. Da bi se izjednačio nivo vlage i isključile komplikacije, hipotalamus „zahtijeva” više tečnosti. Da ne biste izazvali izbacivanje insulina, pijte čistu vodu, zeleni čaj bez šećera.

Iznenadan gubitak težine bez dijete

Jedan od simptoma predijabetesa je brzo mršavljenje bez vidljivog razloga i napora. Ako unosite puno šećera, nivo glukoze ostaje previsok. Gubite više tečnosti putem mokraće, ne apsorbujete hranljive materije i vitamine. Organizam pokušava da kontroliše insulin i dobije energiju, aktivno sagorjevajući nakupljene masti.

Hronični umor

Ako je nivo šećera iznad normale, blokira se apsorpcija glukoze koja je neophodna organizmu za proizvodnju energije. Metabolizam se usporava, a mnogi procesi, uključujući izbacivanje produkata prerade i toksina, ne odvijaju se pravilno, stvarajući začepljenost organizma. Zato osjećate umor i budite se iscrpljeni nakon 8-10 sati kvalitetnog sna.

Suha koža

Pri čestom konzumiranju slatkiša iz organizma se aktivno izbacuje tečnost, smanjuje se koncentracija korisnih mikroelemenata i vitamina. Šećer u krvi razara kapilare i potiskuje rad lojnih žlijezda. Postepeno se mijenja balans i nivo vlažnosti, pojavljuje se perutanje i osip.

Pogoršanje infekcija

Uobičajeno je da se na sluzokožama i koži nalazi uslovno-patogena mikroflora. Pri normalnom nivou šećera ona ne nanosi štetu. Povećana konzumacija slatkiša mijenja sastav krvi, stvarajući idealne uslove za razmnožavanje bakterija. Ako često imate problema sa kandidom ili furunkulima, posjetite endokrinologa radi konsultacije.

Povećana rasijanost

Visok nivo glukoze je opasan za krvne sudove i organizam. Mozak pokušava da se zaštiti, blokira njeno upijanje u ćelije. Ne dobijajući dovoljno energije, on usporava sporedne procese, troši snagu na održavanje disanja, krvotoka, varenja. Smanjuje se brzina usvajanja informacija, čovjeku je teško da se koncentriše na posao i učenje.

Razdražljivost bez razloga

Ljubitelji šećera često imaju smanjen nivo mikroelementa hroma. On učestvuje u stvaranju hormona, odgovornih za dobro raspoloženje. Osim toga, mozak postaje zavistan od glukoze: pri nedostatku slatkog često osjećamo žudnju, povećanu razdražljivost, koja nestaje nakon pločice čokolade ili nekoliko bombona.

Problemi sa vidom

Znak visokog šećera u krvi je narušena oštrina vida, osjećaj filma na očima. Problem nastaje zbog aktivnog izbacivanja tečnosti i razaranja kapilara, koji hrane očno dno. Pri dugotrajnom poremećaju razvija se retinopatija.

Nezacijeljujuće rane

Šećer istanjuje i razara zidove krvnih sudova, zbog čega koža ne dobija ishranu, kiseonik, postaje suvlja i smanjuje se njena regeneracija. Svaki posekotina ili ogrebotina dugo ne zarasta, često se inficira i pretvara u ekcem. S tim je povezano i pojavljivanje trofičnog čira na nogama.

Razvoj impotencije

Pri povišenom šećeru narušava se krvotok, stradaju nervni završeci polnih organa. Kod muškaraca se smanjuje osjetljivost, pogoršava protok krvi, mijenja se hormonski balans.

Stalna ishrana sa visokim sadržajem šećera prijeti ne samo povećanjem tjelesne težine. Višak glukoze izaziva opasne promjene u radu unutrašnjih organa i sistema, koje često postaju nepovratne, pogoršavaju kvalitet života.

Stil/Econet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *