Zdravlje

Da li vaši nokti uvijek pucaju ili se listaju? Evo šta vaše tijelo pokušava da vam kaže!

Nokti  i njihov izgled kod svake osobe uglavnom zavisi od genetskih predispozicija a i oni se kao i ostali dijelovi našeg tijela mijenjaju tokom godina. Što smo stariji nokti su krtiji i lomljiviji a postoje načini da tu situaciju poboljšamo.

Znakovi nedostatka mangana mogu se očitovati na različite načine, uključujući slabost, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, oštećenje sluha i probleme vezane uz kosu i nokte. Kako biste spriječili nedostatak mangana, savjetuje se uključivanje određenih namirnica u prehranu.

  • Dagnje, školjke i rakovi, koji obiluju manganom, izvrstan su izvor esencijalnih hranjivih tvari poput B-vitamina, omega-3 masnih kiselina i vitalnih aminokiselina. Mangan, vitalni nutrijent, može se naći u izobilju u orašastim plodovima i sjemenkama poput oraha i makadamije. Ovi hranjivi zalogaji ne samo da sadrže mangan, već su prepuni i drugih bitnih elemenata kao što su vitamin E, bakar i magnezij.

Mangan se također može dobiti iz špinata, što ga čini vrijednim izvorom. Jedna šalica špinata nadmašuje preporučeni dnevni unos vitamina A za više od dva puta i premašuje preporučeni dnevni unos vitamina K za više od šest puta.

Dok genetski čimbenici prvenstveno određuju oblik i čvrstoću noktiju, na njihov cjelokupni izgled mogu značajno utjecati različiti vanjski čimbenici, uključujući: Primarni uzroci oštećenja i pucanja noktiju pripisuju se različitim čimbenicima, uključujući neadekvatan unos esencijalnih vitamina i minerala kao što su vitamini A, D i C, kao i proteina, željeza, cinka i kalija.

Osim toga, uobičajena navika grickanja noktiju značajno pridonosi propadanju i pucanju noktiju. Nadalje, nepovoljni vremenski uvjeti, posebno tijekom zime, sa suhim i hladnim zrakom, dovode do gubitka vlage u koži i noktima, što rezultira razvojem pukotina i ljuštenja. Također je ključno osigurati dovoljan unos tekućine jer hidratacija igra vitalnu ulogu u očuvanju zdravlja noktiju.

Štoviše, uporaba jakih sredstava za čišćenje koja sadrže abrazivne sastojke može oslabiti i oštetiti površinu noktiju. Na kraju, treba izbjegavati nanošenje nekvalitetnih lakova za nokte i korištenje sredstava za uklanjanje laka za nokte koja sadrže aceton, toluen i formaldehid, jer mogu biti štetni za zdravlje noktiju. Gljivične infekcije mogu izazvati razne promjene na noktima, poput ljuštenja.

Slično tome, nepravilnosti u radu štitnjače mogu se očitovati kroz promjene na kosi i noktima. Kako biste osigurali zdravlje i snagu svojih noktiju, razmislite o primjeni ovih korisnih savjeta. Osiguravanje dovoljne količine esencijalnih nutrijenata kao što su vitamini i minerali ključno je za promicanje zdrave kose i noktiju. Jedan određeni vitamin koji igra vitalnu ulogu u njihovom rastu i pomlađivanju je vitamin A.

Dobra vijest je da ne nedostaje slatkih i lako dostupnih izvora hrane koji su prepuni ove bitne hranjive tvari. Neki primjeri uključuju ribu, mlijeko, mliječne proizvode, špinat, mrkvu i citrusno voće. Provođenje vremena na otvorenom ključno je za naše tijelo za prirodnu proizvodnju vitamina D, koji igra vitalnu ulogu u zdravlju naših stanica kože, kostiju, kose i noktiju. Riba i riblje ulje, zajedno s gljivama, izvrsni su izvori ove esencijalne hranjive tvari.

Pojava bijelih mrlja na noktima, popraćena ljuštenjem, ukazuje na nedostatak vitamina C, nutrijenta kojim obiluje zeleno povrće i citrusno voće. Važno je zapamtiti esencijalnu potrošnju minerala. Željezo se u izobilju nalazi u crvenom mesu, dok je zeleno povrće poput blitve, špinata, kelja i kupusa također odličan izvor ovog vitalnog minerala.

Nadalje, cikla i kopriva već su stoljećima prepoznate kao prirodni lijekovi za suzbijanje nedostatka željeza u krvotoku. Kako biste izbjegli isušivanje noktiju, važno je riješiti problem čestog pranja ruku koje može imati negativne posljedice kako na kožu dlanova tako i na nokte. Dok određene profesije, uključujući medicinske radnike, kuhare i frizere, zahtijevaju pranje ruku do deset puta dnevno, preporučljivo je nanijeti hidratantnu kremu nakon svakog pranja kako biste spriječili učinke isušivanja.

  • Osim toga, tijekom zimske sezone nošenje rukavica na otvorenom može pružiti dodatni sloj zaštite. Kako biste ublažili štetne učinke uzrokovane kemijskim agensima, nužno je poduzeti mjere opreza tijekom ručnog pranja odjeće ili posuđa. Ponavljano izlaganje jakim deterdžentima može imati ozbiljan utjecaj na stanje vaših noktiju, čineći ih osjetljivima na slabljenje i ljuštenje.

Kako biste se zaštitili od toga, savjetuje se stalno nošenje zaštitnih gumenih rukavica pri rukovanju ovim proizvodima, kao i pri korištenju sredstava za čišćenje u kućanstvu. Kako biste spriječili isušivanje i listanje noktiju, važno je suzdržati se od korištenja lakova za nokte koji sadrže odstranjivače na bazi toluena, formaldehida i acetona.

Umjesto toga, odlučite se za odstranjivače na bazi ulja koji njeguju nokte. Također se preporučuje povremeni odmor od lakiranja noktiju. Kako biste spriječili potencijalno oštećenje noktiju i posljedično pucanje i ljuštenje, savjetuje se da se klonite škarica za nokte i grickalica s metalnim oštricama.

Umjesto toga, odlučite se za mekane rašpice pri oblikovanju noktiju. Prije oblikovanja, nokte je korisno potopiti u toplu vodu kako bi omekšali, a sam proces oblikovanja je lakši i učinkovitiji. Nema zahtjeva za uklanjanjem slojeva lišća. Zapravo, to će pogoršati situaciju. Umjesto toga, preporučljivo je delikatno poravnati slojeve lišća pomoću nježne rašpice.

Za značajnije listanje preporuča se potražiti pomoć profesionalne manikerice. Kako biste izbjegli negativne učinke ispucanih i listanih noktiju, bitno je odviknuti se od navike grickanja noktiju. Jedna učinkovita metoda je održavanje kratkih noktiju, jer to smanjuje iskušenje da ih grickate. Osim toga, u trenucima stresa, korisno je pronaći alternativne aktivnosti kojima ćete okupirati ruke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *