Svet

Mrkve će biti kao u priči – svi će cijeniti vaš vrt: učinite to da udvostručite urod

– Kako je proljeće već uveliko tu, svci oni koji se bave sa biljnim kulturama, uveliko sade svoje omiljeno povrće. Kao što i sami možete da zaključite po našem današnjem naslovu, govorićemo o mrkvi, koja je jako specifična, i kada se sadi, mora se itekako obratiti pažnja na neke segmente prilikom same sadnje. 

Mrkva nudi mnoštvo zdravih opcija, bilo da se odlučite cijediti sok od nje, kuhati je, peći ili uživati ​​u svježoj. Za uspješan uzgoj vlastite mrkve, ključno je razumjeti da najbolje uspijeva u tlu koje je rastresito, glatke i postojane teksture i bez ikakvih kamenčića. sađenje Kako biste zaobišli ovaj izazov, odlučite se za sadnju nižih ili srednje visokih sorti mrkve na povišenim vrtnim parcelama. Upotrijebite stražnju stranu grablji da zbijete tlo, stvarajući dugačak rov otprilike 10 cm u dubinu i 30-40 cm u širinu.

Sjemenke mrkve pažljivo razbacajte po jaruzi, najbolje nakon što ih ogulite jer su male veličine. Osim toga, preporučljivo je ugraditi vodove kap po kap za optimalno navodnjavanje, budući da se uzdignute gredice brzo suše. Mrkva je zbog dugog perioda klijanja sklona preplavljivanju korova, zbog čega se često povezuje s kaotičnim uzgojem povrća. Uklanjanje korova bez ometanja mrkve može biti izazovno. Međutim, postoji rješenje poznato kao “lažna sjetva”. To uključuje pripremu tla kao da ćete saditi sjeme mrkve, ali se suzdržavate od toga. Umjesto toga, čekate da padne kiša i da iznikne korov.

Nakon što se tlo osuši, možete koristiti grablje za uklanjanje mladog korova. Nakon nekoliko dana, kada se tlo ponovno osuši, možete ponoviti ovaj postupak i zapravo posijati sjeme mrkve. Kako biste započeli proces klijanja, uronite sjeme mrkve u mlaku vodu i ostavite ga da se namače preko noći. Alternativno, ako imate spremnik za klijanje mungo graha, možete ga upotrijebiti za prethodno klijanje sjemena mrkve u trajanju od 48 sati prije nego što ga odmah posadite. Ključno je osigurati da se sjeme ne osuši.

Sitne sjemenke Kada je riječ o mrkvi, može biti prilično teško ravnomjerno rasporediti sitno sjeme u brazdu. Idealan razmak između sjemenki je 5 cm, no potrebno je posijati više sjemenki kako ne bi proklijale. Za rjeđu sjetvu, držite paket sa sjemenom oko 8 cm iznad brazde i polako ga pomičite, nježno lupkajući vrećicu prstima kako biste oslobodili sjeme. Važno je izbjegavati sjetvu po vjetrovitom danu kako se sjeme ne bi raspršilo po vrtu. Kako biste spriječili prekomjerno zasijavanje, potrebnu količinu sjemenki (4 kg na 10 m²) možete pomiješati sa suhom mljevenom kavom. Ova mješavina, koja je veća i vidljivija od sitnih sjemenki, može se lako posipati po tlu.

Osim toga, vjeruje se da kava nudi zaštitu od mrkvine muhe i drugih insekata koji mogu naštetiti usjevu. Korijenu mrkve veliku štetu nanose ličinke mrkvine muhe, koje svoje biljke domaćine pronalaze lebdeći iznad površine tla. Kako biste zaštitili svoje mrkve, napravite okvir oko usjeva koristeći finu mrežu ili poljoprivrednu tkaninu, podijelivši ga u dva ili tri reda. Ključno je da okvir bude viši od biljaka i da bude čvrsto pričvršćen drvenim kolcima. Odmah uklonite i zbrinite sve biljke koje pokazuju znakove infekcije.

Kako biste spriječili zarazu, preporuča se sijati usjeve od sredine lipnja do početka srpnja, jer mrkvina muha obično polaže jaja krajem svibnja. Temeljito i pedantno uklanjanje neželjenih biljaka. Plijevljenje redova mrkve zahtijeva nježan pristup jer je to vrlo osjetljiv zadatak. Najučinkovitiji alat za ovaj posao su igle za pletenje. Kako biste optimizirali rast svojih mladica, preporučljivo je pričekati dok se ne razviju dva ili tri potpuno oblikovana lista (bez ikakvih dodatnih izdanaka) prije nego što se upustite u postupak prorjeđivanja. Prilikom prorjeđivanja preporučuje se ostaviti po jednu biljku na svakih 5 centimetara kako bi se osigurao odgovarajući razmak.

Pojednostavite svoje vrtlarske zadatke istovremenim plijevljenjem i prorjeđivanjem biljaka mrkve. Osim toga, učinkovita metoda za odvraćanje zečeva od mrkve je umetanje glave šibice u zemlju pored svake pojedinačne biljke. Kako bi se olakšao proces čupanja, preporučljivo je nježno umetnuti mrkvu u tlo, čime se širi rupa i remeti korijenski sustav koji povezuje glavni korijen sa tlom, što u konačnici pojednostavljuje uklanjanje biljke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *