Zdravlje

MRŠAVITE DOK JEDETE: Čuveni doktor podelio trik sa vodom, koji pomaže da se kilogrami ne lijepe

Pretilost ili prekomjerna težina je sve veći problem u svijetu a posebno je zabrinjavajuće što sve više djece ima višak kilograma. Ovo se povezuje sa načinom života jer većina nas sjedi za kompjuterom i nedostaje nam fizičke aktivnosti ali i pravilne i zdrave ishrane.

Dr. Michael Mosley naglašava važnost usvajanja sporijeg tempa prehrane kao strategije za kontrolu tjelesne težine i smanjenje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Čin brzog konzumiranja hrane može dovesti do debljanja zbog ometanja sposobnosti tijela da brzo otkrije osjećaj sitosti, što je regulirano kašnjenjem u otpuštanju hormona koji kontroliraju glad.

  • Kako brzina kojom konzumirate hranu utječe na vašu tjelesnu težinu? Brzina kojom jedete izravno utječe na proces probave i osjećaj sitosti nakon obroka. Sporijim tempom i uživanjem u svakom zalogaju dajete dovoljno vremena hrani da stigne do tankog crijeva, gdje se nalaze receptori odgovorni za prepoznavanje hrane.

Obično je potrebno otprilike 30-40 minuta od početka obroka da ti receptori pošalju signale mozgu koji pokazuju sitost. Značajna otkrića proizašla su iz opsežnog istraživanja provedenog na temu sporog hranjenja.

Studija provedena 2018. godine, koja je obuhvatila veličinu uzorka od približno 60.000 pojedinaca, otkrila je nevjerojatno otkriće: oni koji svoje obroke konzumiraju ležernim tempom doživljavaju 42% smanjenje vjerojatnosti pretilosti.

Novija istraživanja, predvođena profesorom Timom Spectorom i cijenjenim timom Zoe Nutrition 2023, rasvijetlila su štetne učinke brze prehrane, poput povećanog unosa hrane i povišene razine glukoze u krvi. Dr. Mozli pruža dragocjene uvide u umjetnost uživanja u jelima u opuštenom i bez žurbe. Odaberite obroke za stolom umjesto da jedete stojeći ili ispred televizora.

Na taj način možete se potpuno usredotočiti na hranu i uživati ​​u svakom zalogaju opuštenijim tempom. Odaberite domaće obroke umjesto visoko prerađenih obroka jer oni obično sadrže više vlakana i zahtijevaju pojačano žvakanje, što dovodi do sporijeg ritma prehrane.

Kako biste pojačali osjećaj sitosti, razmislite o uzimanju gutljaja vode između svakog zalogaja dok jedete. Veću kvalitetu života mogu ostvariti osobe koje se odluče pridržavati se ovih preporuka koje će im omogućiti učinkovito upravljanje tjelesnom težinom i smanjiti šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Osim toga, usvajanje pažljivog pristupa našim prehrambenim navikama može njegovati povoljnu vezu s hranom i potaknuti usvajanje zdravijeg načina prehrane. Do debljanja dolazi kada hranom konzumiramo više energije nego što je našem tijelu zapravo potrebno, što rezultira viškom koji se ne može iskoristiti.

Čak i ako unosimo manje kalorija, još uvijek može doći do debljanja ako vodimo sjedilački način života i ne bavimo se tjelesnom aktivnošću, jer višak energije ostaje neiskorišten i pohranjuje se kao mast.

Doctor measuring obese man waist body fat. Obesity and weight loss.

Stvaranje masnih stanica prvenstveno se odvija u djetinjstvu i adolescenciji, kada pretjerana prehrana dovodi do razvoja novih masnih stanica. U odrasloj dobi, povećanje mase masnog tkiva prvenstveno je posljedica povećanja postojećih masnih stanica. Međutim, u slučajevima ekstremne prekomjerne ishrane može doći i do povećanja broja masnih stanica.

  • Važno je napomenuti da debljanje u početku uključuje povećanje veličine masnih stanica, a zatim povećanje njihovog broja. Nasuprot tome, kod mršavljenja smanjuje se samo veličina masnih stanica, dok njihov broj ostaje isti. Ovo objašnjava zašto se težina često brzo vrati nakon određene dijete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *