Zdravlje

OVAJ DORUČAK OBNAVLJA SVAKU ĆELIJU U TIJELU: Jedite dvaput sedmično i oporaviće vam se jetra!

Neke namirnice na koje nikad ne pomislimo su jako značajne i zdrave zapravo. Toliko takvih namirnica postaje popularno zbog dobrog uticaja na zdravlje. Danas vam otkrivamo šta da jedete za doručak.

Stručnjaci ističu važnost dobrog rada jetre za optimalno zdravlje. Preporučuju početak dana nutritivno bogatim doručkom. Ako osjećate kronični umor, metalni okus u ustima ili primijetite žutu prevlaku na jeziku, to bi moglo značiti da štetno ponašanje negativno utječe na vašu jetru. Stalna konzumacija štetnih tvari poput alkohola, duhana ili nezdrave hrane može dodatno opteretiti vašu jetru.

Unatoč tome, postoji jednostavna tehnika koja pomaže vašem tijelu da se revitalizira svako jutro. Započnite jutro s pozitivnom notom uključivanjem recepta za hranjivu kašu u svoju rutinu, koja ne samo da podržava zdravlje jetre, već i daje ton ostatku vašeg dana. Sastojci: Konzumacija jedne porcije zobenih pahuljica može spriječiti unos štetnih tvari i ubrzati eliminaciju toksina iz tijela.

Kao rezultat toga, pojačava se funkcija jetre i poboljšava probava. Nadalje, uključivanje 20-40 g svježe izrezane i očišćene bundeve u nečiji režim prehrane može pomoći u regeneraciji stanica jetre, osobito kada se konzumira u sirovom stanju kao prvi obrok u danu. Ako želite poboljšati dobrobit i živahnost svoje jetre, toplo se preporučuje uključivanje izdašne količine grožđica u dnevne obroke.

  • Ovi sićušni plodovi, prepuni snažnih antioksidansa, posjeduju izvanrednu sposobnost jačanja funkcionalnosti jetre i olakšavanja pomlađivanja njezinih stanica. Nadalje, ako želite dodatan element teksture i očaravajuću hrskavost svoje jutarnje zobene kaše, razmislite o tome da u nju pospete šaku badema.

Ne samo da će poboljšati cjelokupni profil okusa, već također posjeduju jedinstvena svojstva koja pomažu u reguliranju funkcije jetre. priprema: Da biste napravili ovaj hranjivi jutarnji obrok, prikupite sve potrebne sastojke, uključujući malo soli, i pomiješajte ih u maloj tavi. Dodajte ili vodu ili mlijeko u smjesu i pustite da zavrije.

  • Kada lonac dosegne točku vrenja, maknite ga s vatre i pokrijte te ostavite da odstoji nekoliko minuta. Za optimalne rezultate savjetuje se da ovu kašu pripremate redovito, idealno 2 do 3 puta tjedno.

Ovaj cjeloviti doručak ne samo da pomaže u detoksikaciji jetre, već također osigurava stalni porast energije i uklanja sve neželjene ostatke s nepca, osiguravajući zdrav i okrepljujući početak dana.

BONUS TEKST:

Prema riječima stručnjaka medicinskog portala Pliva Zdravlje, važno je napomenuti da nisu sve bolesti jetre iste, pa se prema tome razlikuju i prehrambene smjernice. Međutim, postoje neke općenite preporuke o prehrani koje se odnose na sve bolesti jetre. Jedna od takvih preporuka je smanjiti unos masti što je više moguće kako bi se poboljšalo zdravlje jetre. Dodatno, savjetuje se umjerena upotreba soli prilikom začinjavanja hrane.

Primarne komponente vaše prehrane trebaju se sastojati od ugljikohidrata dobivenih iz žitarica, meda, voća i povrća. Kako biste ispunili svoje potrebe za proteinima, razmislite o uključivanju ribe, piletine, puretine, jaja i mlijeka u svoje obroke. Preporučljivo je suzdržati se od konzumiranja alkohola i pušenja.

  • Za održavanje pravilne hidratacije ključno je unositi značajne količine vode. Odabir čestih, manjih obroka može biti koristan. Što se tiče pića, poželjno je izbjegavati gazirana pića i ona koja sadrže kofein. Kada pojedinci dožive akutnu upalu jetre, uobičajeno je da gube apetit zbog popratnih simptoma.

Međutim, za te je osobe ključno da konzumiraju hranu kako bi svom tijelu osigurali potrebnu energiju za oporavak. Ako se suočavate s kroničnim bolestima jetre poput ciroze, hepatitisa ili kronične upale, važno je slijediti posebnu prehranu kako biste osigurali da vaše tijelo dobije odgovarajuće hranjive tvari. Služba za prehranu i dijetetiku Opće županijske bolnice Požega daje preporuke jelovnika koji su usklađeni s prehranom jetre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *