Muzika

“Harala” je 90-ih: Muzikom je zaludila Balkan, a potom mikrofon zamijenila motikom: MOŽETE LI DA PREPOZNATE POZNATU PJEVAČICU

Hrvatska pjevačica bila je jedna od najpopularnijih u bivšoj Jugoslaviji. Vrhunac karijere doživjela je u duetu sa Dinom Merlinom, ali se onda iznenada povukla iz javnosti.

Sjećate li se još Ivane Banfić?

Bila je jedna od najpopularnijih pjevačica u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih. Prije svega, preuzela je tadašnju “plesnu scenu” i obogatila je svojom neobičnom estetikom i originalnim vizualnim identitetom, a kritike je nisu spriječile da pomjeri granice, piše hrvatski časopis Zadovoljna.

Regiju je još više oduševila pjesmom “Godinama”, koju je otpjevala zajedno sa Dinom Merlinom. Ali onda, na vrhuncu svoje karijere, iznenada se povukla iz javnog života – i nestala.

Uslijedio je težak period. Udala se za svog menadžera Roberta Magica i brak je trajao 12 godina, nakon čega se prepustila piću. Uprkos svemu, uspjela je i odlučila se za dvije stvari – liječenje i odlazak u Indiju. I kako se ispostavilo, oba puta se vraćala izliječena.

“Sada mogu samo da kažem svom tijelu: žao mi je za sve što sam ti uradila”

“Ja sam lično odrasla u Indiji”, rekla je jednom prilikom za Jutarnji list. “Ova zemlja je potpuno uništila moj ego razmažene zvijezde u koju sam počela da se pretvaram.” Putovanje u Indiju me je spustilo na Zemlju. Shvatila sam da nisam ništa posebno, da nisam diva.”

Takođe je rekla da je naučila da kroz život možemo i treba da idemo sa osmijehom na licu i pozitivnim stavom.

“Toga sam i sada svjesna – ja, koja sam uvijek otvoreno govorila o estetskim zahvatima, koja sam povećala grudi, a zatim uklonila silikonske implantate, sada mogu samo reći svom tijelu: ‘Izvini za sve što sam ti uradila”, rekla je ona, dodajući da je tada odlučila da više nikada neće pokušati tako nešto. “Kada prihvatite vlastitu negativnost i slabosti i umjesto toga odaberete put istine i imate otvoreno srce puno ljubavi prema drugima i sebi, lakše je živjeti bez straha.”

Odlučila je da postane veganka i u Indiji, što je najavila i svojim pratiocima na društvenim mrežama.

„Jednom sam bio svjedok svađe između mladog para; viknuo je na nju. U blizini se našla krava koja je nježno prišla mladiću i odgurnula ga od djevojke, kao da ga upozorava da to ne radi – napisala je u objavi i nastavila.

“Par se nasmijao i svađa je završena. Otišli su zagrljeni. Tada je nešto puklo u meni i odlučio sam da prestanem da jedem govedinu, kao i svinjetinu i druge sisare. Ovaj događaj je na mene ostavio veliki utisak.”

Tada je upoznala muškarca svog života, televizijskog producenta Kruna Ladišića , koji ju je i zaprosio u Indiji, a ubrzo nakon toga su se tajno vjenčali. Željeli su decu, ali joj je život ponovo “udario šamar”. Imala je spontani pobačaj. “Prihvatanje ovoga bilo je tužno i bolno, ali ja sam borac i prihvatila sam sve što se dogodilo. Plakali smo i otišli na hodočašće u Mariju Bistricu. Išli smo 64 kilometra, a onda smo zapalili svijeću za ovu malu dušu. Našla sam mir u molitvi“, rekla je Ivana za magazin Hello.

Onda ju je sreća konačno našla i rodila je sina Jana.

“Suočila sam se sa još jednom trudnoćom i strahom da se isti scenario ne ponovi. Ali evo ga, hvala Bogu, on je živ, zdrav, srećan i radostan. Sretna sam i zahvalna na ovom velikom poklonu – rekla je tada.

Prije nekoliko godina ona i suprug našli su svoj mir u Staroj Drenčini, 11 kilometara od Petrinje. Sada tamo žive seoskim životom. „Željeli smo promjenu i isprobati život drugačiji od urbanog stila. I moj muž i ja volimo prirodu, tako da je to bilo spontano. Započeli smo novu avanturu, život na selu. Preuređujemo staru imovinu u kojoj živimo. Možda nije baš kao u bajci, kako je izgledalo na početku”, rekla je ona hrvatskim medijima godinama unazad. Sada puno vremena provodi u zelenilu, sakupljajući biljke, praveći kozmetiku i obavljajući poslove na farmi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *