Zanimljivosti

KĆERKA SULTANA SULEJMANA IMALA JE NEOBIČNO IME, ALI NIKO NIJE REKAO DA JE LIJEPA: Historija je pamti kao “muškarca u suknji”

Bila je to 1522. godina, kada je Hurem rodila kćerku kojoj je baka Ajše Hafsa dala neobično ime – Mihrimah, što znači “Sunce i mjesec”. A razlog zašto je dijete dobilo takvo ime, je to što je tada bilo pomračenje sunca pa je baka vidjela i Sunce i Mjesec u istom trenu.

Historijske knjige o Mihrimah nikad nisu pisale da je ona bila prelijepa. Više su je opisivali kao “muškarca u suknji”, ali ne zbog izgleda nego zbog ambicije. Htjela je da bude ravnopravna sa svim muškarcima i uvijek se trudila da bude prva.

Prema tvrdnjama historičara Mustafe Selanikija iz 16. vijeka, ona je bila ubedljivo najpoštovanija žena tog doba. Ipak, to je nije spasilo braka iz interesa 1539. godine, kada je otac Sulejman udao za Rustem-pašu. Dosta starijeg, ali ambicioznog čovjeka koji se munjevito peo na ljestvici i u narednim godinama postao i veliki vezir. Par je do njegove smrti 1561. godine dobio najmanje dvoje djece, o čijoj sudbini se do danas ne zna mnogo, piše Nacionalna geografija.

Mihrimah

Nema dokaza da je Mihrimah sa svojom majkom bila umiješana u ubistvo polubrata i po zakonu budućeg osmanskog sultana Mustafe, iako su mnogi vjerovali da je ona ipak neumorno radila na tome da na prijesto dođe njen brat uz pomoć muža i majke. Šta god da je istina, mnogi joj ovo nisu uzimali za zlo jer da 1553. godine, sultan Sulejman nije naredio pogubljenje Mustafe, sva njena braća bi najvjerovatnije bila pogubljena nakon njegovog stupanja na prijesto.

Nakon smrti majke, 1558. godine ona je preuzela ulogu Sulejmanovog savetnika i osobe od povjerenja. Ubrzo je počela da obavlja određene državne poslove i da ga mijenja u odsustvu. A kada je tri godine nakon smrti majke i njen suprug preminuo, ona je ponudila da se uda za novog velikog vezira Semiz Ali-pašu – što je on odbio. To je bio trenutak kada je odlučila da se više neće udavati, pa se vratila u kraljevsku palatu.

Vremenom je njen uticaj rastao, dok je njeno mišljenje Sulejman cijenio više od ostalih. Toliko da je najvjerovatnije ona bila ta koja je podržala očevu odluku da pokrene kampanju u Ugarskoj, 1566. godine, tokom koje on i umire. A kada je na tron došao sultan i njen brat Selim II, on je nastavio da traži savjete i poštuje odluke svoje sestre, iako je princeza riješila da se od tog trenutka preseli u Stari dvor i nastavi život u miru.

Umrla je 1578. godine, nadživjevši svu svoju braću i sestre. I opet je Mihrimah dobila poštovanje kakvo ni jedno drugo dijete Sulejmana Veličanstvenog nije, ona je jedina sahranjena pored njega u Sulejmanovoj džamiji.

Insert iz serije

(Izvor: Stil.kurir)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *