Klikom na sliku zatvorite prozor.

Zanimljivosti

BILJKE NIKAKO NE SMIJETE DA SADITE U BLIZINI HORTENZIJA: Uništiće zauvijek vaš omiljeni žbun

Od raskošnog žbuna, preko bujnog cvijeća, do gotovo magičnih trikova koji mogu da promjene njihovu boju – hortenzije zaista imaju mnogo toga što ih čini neodoljivom biljkom.

A da bismo u njima uživali tokom toplog perioda godine, moramo ih zaštititi od sadnje biljaka sa kojima nisu kompatibilne.

Ako ste među onima koji tek počinju da gaje svoju prvu hortenziju, prije sadnje dobro je istražiti pH vrijednost i sastav zemljišta i razmisliti o klimatskim uslovima tokom godine i količini direktne sunčeve svjetlosti u odabranom zemljištu. lokacije, jer to povećava šanse za njihov rast.

S druge strane, ako ste među mnogim baštovanima koji već uživaju u čarima ovih divnih biljaka, vjerovatno su vam poznata najvažnija pravila za njihovo održavanje. Ali ponekad je još važnije od toga spriječiti sadnju određenih sorti zbog kojih bi hortenzija mogla manje da cvjeta.

Hortenzije su poznate kao izdržljive biljke koje ne zahtevaju previše nege, a najvažnije je da se sade pored drugih biljaka kojima su potrebni isti uslovi.

Veoma su važni i zahtjevi za odnos senke i svjetlosti. Biljke kojima je potrebno više sunčeve svjetlosti vjerovatno neće uspijevati sa hortenzijama, jer više vole djelimičnu sjenku od filtrirane svjetlosti. To može dovesti do problema u rasponu od smanjenog cvijeća do neujednačenog rasta.

Konačno, važno je izbjegavati invazivne biljke i one sa konkurentnim korjenovim sistemom.

„Neke biljke jednostavno ne vole da imaju ‘konkurencije’ i zato proizvode hemikalije koje spriječavaju rast obližnjih biljaka“, kaže hortikulturista Džastin Henkok i ističe:

„Crni orah (Juglans nigra) je možda najpoznatiji, ali postoje druga drveća, žbunje i vinove loze kojima je potrebna pažnja jer bi mogli da ugroze hortenzije ako se posade u blizini.“

Jorgovan

Suprotno tendencijama hortenzija, jorgovan preferira alkalno zemljište i puno sunca. Sadnja u blizini hortenzija može dovesti do nekompatibilne potražnje za svjetlošću, neravnoteže pH u zemljištu, smanjenog rasta i cvjetanja obje biljke.

Crni orah

Crni orah je atraktivan izbor zbog senke koju daje bašti, ali ne dozvolite da vas njegova ljepota zavara.

„Ona ispušta hemikaliju u tlo oko sebe koja može spriječiti rast hortenzija. Ako imate crni orah, najbolje je da ga posadite otpornim sortama“, upozorava Henkok.

Lavanda

Lavanda najbolje podnosi suho zemljište, a hortenzije preferiraju vlažnije uslove. Razlikuju se i kada je u pitanju pH vrednost zemljišta, jer lavanda uspijeva na alkalnom zemljištu, a hortenzija preferira kiselije.

„Njihove različite navike rasta takođe mogu dovesti do konkurencije za resurse i ugroziti zdravlje i vitalnost obe biljke“, kaže Adi.

Planinski lovor (kalmija)

„Dok širokolisna hortenzija voli malo hladovine tokom dnevne vrućine, njena rođaka metličasta hortenzija ne voli, tako da ne sadite ovu sortu blizu planinskog lovora“, ističe Henkok.

Ruže

Za razliku od hortenzija, ruže vole suho zemljište i manje zalivanje. Njihove različite sklonosti prema zemljištu, potreba za vodom i suncem i navike rasta onemogućavaju sadnju ove dve biljke u neposrednoj blizini.

Bambus

Zbog invazivne prirode bambusa, posebno sorte najpoznatije kao Running Bamboo, sadnja pored hortenzija nije dobra ideja. Njegova brza stopa rasta može trenutno da uguši obližnje cvijeće, i generalno je najbolje da ga u potpunosti izbjegavate u bašti.

Vrba

Vrba je nevjerovatno konkurentna kada je u pitanju vodosnabdevanje, što može biti problematično tokom vrelih ljetnjih mjeseci. Iz tog razloga izbjegavajte po svaku cijenu da sadite hortenzije i vrbe u blizini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *