Svet

SLIKA IZ 1984. GODINE: Evo kako danas izgleda djevojčica sa NAJLJEPŠIM OČIMA

Jedna od najpoznatijih fotografija na svijetu pod nazivom “Afganistanska djevojka” je nastala 1984. kada je McCurry radio na priči o afganistanskoj izbjegličkoj krizi.

U tom trenutku, McCurry je uspio da uhvati priliku, i u šatoru fotografiše prelijepu Sharbat koja je u tada imala samo 12 godina.

Fotografija je toliko bila unikatna da je završila na naslovnoj strani Nacionalne Geografije, a identitet djevojke je otkriven tek nakon što je fotografija zaista dostigla svjetsku slavu.

Iako je cijeli svijet ostao zapanjen ljepotom ove male djevojčice, utvrđeno je kasnije da McCurry nije imao dozvolu da je fotografiše, jer prema paštunskoj tradiciji žene ne smiju da pokazuju svoja lica muškarcima koji nisu dio njihove porodice.

Fotograf proslavljen, a ona nije imala pojma da je svjetski poznata
McCurry je naravno stekao slavu zbog ove fotografije, ali je Sharbat i dalje živjela u siromaštvu. Napustila je školu i udala se za pekara samo godinu dana kasnije.

Tako je sa samo 13 godina postala majka, rodila je 4 sina, dok joj je kćerka preminula.

Zbog teškog života i situacije u kojoj se nalazila, Sharbat je zajedno sa svojom porodicom pobjegla iz Afganistana, a McCurry je 2002. krenuo u potragu za njom.

Uspio je da je pronađe i ponovo fotografiše, međutim, kritike na njegov račun nisu jenjavale i mnogi su smatrali da se toj ženi nije dovoljno odužio.

14859649-10154067838988511-2972306647412713279-o

Foto: Facebook

Sharbat je tada izjavila da nije imala pojma da je svjetski poznata, njen suprug je preminuo od hepatitisa C, a 2016. je uhvaćena u Pakistanu jer je tamo boravila sa lažnim dokumentima.

Osuđena je na 12 dana pritvora i novčano je kažnjena, nakon čega su je deportovali u Afganistan.

Kada se vratila u svoju zemlju, dočekali su je sada već bivši predsjednici u palati Kabulu i obećali joj da će imati obezbijeđenu finansijsku pomoć.

Tako je godinu dana kasnije dobila kuću od 280 kvadratnih metara i 700 dolara mjesečno za život i medicinske troškove.

Međutim, nakon što su talibani 2021. zauzeli Kabul, počeli su da prijete Sharbat, kao i drugim slavnim ženama, a krajem te godine joj je u Italiji odobren status izbjeglice, piše Indeks.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *