Svet

Formira se ciklon iznad Italije: Evo šta to znači za BiH, pratite vremensku prognozu narednih dana

U narednim danima očekuje se promjenjivo vrijeme širom Bosne i Hercegovine, sa mjestimičnom kišom, pljuskovima praćenim grmljavinom, ali i povremenim periodima sunčanog vremena. Navodi se ovo u prognozi koja je danas, 30. maja, objavljena na stranici BHmeteo.

Prema najnovijim prognozama BHmeteo, u ovom trenutku dijelovi Hercegovine, centralne, sjeverne i istočne Bosne već su zahvaćeni mjestimičnom kišom i pljuskovima. Na sjeveroistoku zemlje, u narednim satima, moguća su i nevremena.

Naime, u ovim trenucima nad sjeverom Italije dolazi do postepenog formiranja ciklona, čija će pripadajuća topla fronta zahvatiti naše krajeve večeras i u noći na petak. Donijet će postepeno prolaznu kišu i pljuskove posvuda, a uz pljuskove mjestimično može biti grmljavine.

Padavine će najprije stići u zapadne i južne dijelove zemlje, večeras iza 21 sati, a najkasnije na istok i sjeveroistok Bosne gdje se očekuje dolazak padavina u jutarnjim satima petka.

U petak, 31. maja, uz nestabilno vrijeme, u većem dijelu zemlje očekuje se umjereno do mjestimično na udare jak jugo, koje će se nastaviti i u subotu. Subota, 1. juni, će biti većinom sunčana, ali vjetrovita.

Međutim, u nedjelju, 2. maja, se očekuje znatno nestabilnije vrijeme s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom širom zemlje.

Svi građani se pozivaju da prate vremenske prognoze i preduzmu odgovarajuće mjere opreza.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbhmeteo.ba%2Fposts%2Fpfbid029pFTJKtkmKqycaHk2T3J8QKvMAUi85i4s62vaspveii5M8Spn11V2nyCoGJ1qczql&show_text=true&width=500&is_preview=true

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *