Zdravlje

AKO IMATE 3 SIMPTOMA, PRIJETI VAM IZNENADNA SMRT: Doktorica upozorila na veliku opasnost

Doktori opisuju simptome metaboličkog sindroma i objašnjavaju koji su to znakovi da ste u opasnosti od srčanog zastoja!

Dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objašnjava u jutarnjoj emisiji šta je metabolički sindrom i upozorava da su samo tri ključna simptoma dovoljna da date razlog za brigu.

Doktori kažu da je metabolički sindrom trenutno vruća tema i odnosi se na grupu metaboličkih poremećaja koji se javljaju zajedno i predstavljaju opasnost za tijelo. Zajedno “promovišu” nastanak kardiovaskularnih bolesti, a smatra se da je tri od pet dovoljnih za povećanje rizika od srčanog udara ili čak iznenadne srčane smrti.

Simptomi metaboličkih poremećaja su:

Visok pritisak, vrednost iznad 135 i 80
Obim struka se povećava i kod žena i kod muškaraca
Jutarnji nivo šećera u krvi je veći od 6,1
Vrijednost triglicerida u krvi je veća od 1,7
Niži HDL holesterol

“Često govorimo o frekvenciji visokog pritiska, a to je kada stavite tri prsta na podnožje palca i brojite otkucaje koje osećate. Dobro je za kardiovaskularne bolesti, a ljudi koji su gojazni takođe imaju smetnje u disanju”, doktorka rekao je.

Upozorila je i da struk nije jedini dio tijela koji treba izmjeriti da bismo razumjeli naše zdravlje, rekavši da veliki obim vrata postavlja osnovu za opasnu vaskularnu bolest. Ona također fizičku neaktivnost naziva modernom bolešću koja više nije samo “činjenica” naših života već i problem sam po sebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *