Svet

Uskoro na snagu stupa VELIKA PROMJENA: Ovo je spisak najtraženijih zanimanja u Njemačkoj

Ljudima iz zemalja koje nisu članice EU pristup tržištu rada bit će olakšan kroz poseban zakon (njem. Fachkräfteeinwanderungsgesetzes).

Primjerice, od marta će ljudi iz trećih zemalja moći lakše doći do poslodavaca u Njemačkoj, navode njemački mediji.

Preduvjet je državno priznata stručna sprema nakon najmanje dvije godine obuke i tri godine radnog iskustva.

Formalno priznavanje stručnih kvalifikacija stoga više nije potrebno, navode njemački mediji. Pristup njemačkom tržištu rada bit će još lakši za kvalificirane radnike u području informatike i informacijske tehnologije: sada mogu započeti posao nakon samo dvije godine profesionalnog iskustva.

Promjena ima i kod zapošljavanja studenata iz trećih zemalja. Za njih će se, između ostalog, podići gornja granica radnog vremena sa 120 na 140 radnih dana. Profesije, poput onih u zdravstvenom sektoru, isključene su iz ove odredbe.

Reformom Njemačka uvodi daljnje promjene u okviru takozvane plave karte za cijelu EU. Plava karta je boravišna dozvola za državljane trećih zemalja s posebnim stručnim kvalifikacijama. Sa Zakonom o kvalificiranoj imigraciji, regulira imigraciju iz trećih zemalja u EU.

U provedbi zahtjeva Direktive (EU) 2021/1883, njemačko zakonodavstvo redizajniralo je i proširilo mogućnosti useljavanja s plavom kartom EU-a.

Snižena granica zarade

Pragovi plaća za plavu kartu EU-a u redovnim zanimanjima i zanimanjima s uskim grlima značajno će se sniziti.

Ubuduće će se primjenjivati ​​minimalna plaća od 45,3% godišnjeg ograničenja doprinosa u penzionom osiguranju (u 2024.: 41.041,80 eura) za tražene profesije i one koje tek počinju raditi, kao i 50% (u 2024.: 45.300 eura) za sve druge profesije.

Novost za informatičare
Novost je i to da će informatičari ubuduće moći dobiti EU plavu kartu ako nemaju visoku stručnu spremu, ali mogu dokazati najmanje tri godine profesionalnog iskustva. U ovom slučaju, niži platni prag primjenjuje se na deficitarna zanimanja (45,3% godišnjeg ograničenja za procjenu doprinosa; 2024.: 41.041,80 eura), piše Fenix.

Popis traženih zanimanja

Popis zanimanja s uskim grlom za plavu kartu EU značajno se proširuje. Osim trenutno traženih zanimanja (matematika, informatika, prirodne znanosti, inženjerstvo i humana medicina), plavu kartu EU ubuduće će moći dobiti i kvalificirani radnici u sljedećim stručnim skupinama ako su ispunjeni ostali uvjeti:

Voditelji u proizvodnji u proizvodnji robe, rudarstvu i građevinarstvu te logisticiMenadžeri u pružanju usluga informacijske i komunikacijske tehnologijeMenadžeri u pružanju specijalističkih usluga, poput brige o djeci ili zdravstvene zaštiteVeterinariZubariFarmaceutiAkademski i usporedivi specijalisti sestrinstva i primaljstvaNastavni i odgojno-obrazovni djelatnici u školskim i izvannastavnim područjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *