Svet

PLAKA0 SAM JER ME ŽENA OSTAVLJA

“Dečko mi radi kao policajac i tako on jednom poslije posla oko 7 uveče došao kod mene u uniformi, i ja kako otvaram vrata on tako raskopčava uniformu, skida majicu, skida pantalone i uzima mene preko ramena da vodi ka spavaćoj sobi.

policija
A ja a ne stižem da mu kažem da su došli moji kod mene i kako me nosio moji u dnevnoj sjede.

On u šoku oni u šoku Iz neprijatne tišine čuješ mog tatu “privodiš zete vidim” i smije se dok ga majka gazi nogom ispod stola..

man-about-to-passionately-kiss-sexy-woman
Ne znam koga je više bio blam njega onako raskopčanog ili moje roditelje koji su se pošokirali.”

BONUS:

Advertisements

Muž se budi mamuran. Otvara oči i na stočiću ugleda čašu vode a pored dva aspirina. Na stolu pored kreveta ugleda ispeglanu odeću, zatim pogleda okolo i vidi da je cijela kuća čista i pospremljena!

Na stolu u kuhinji ugleda papirić gdje je pisalo: “ Dragi, otišla sam u kupovinu.

Doručak je u rerni, sportske novine na stolu. Tvoja ženica!”
Tad dođe i sin i muž ga upita šta se desilo prošle noći. Sin odgovara: – Ah, ništa, došao si oko 3 sata ujutro, pijan k’o zemlja, sapleo si se na stepenik i razbio maminu najdražu vazu i povratio u hodniku, pa si se zaleteo u vrata i sad imaš modricu na oku! –
Kuku meni, ali reci mi zašto je sad tako sve pospremljeno i mama nije ljuta? Sin objasni: – Pa kad te je mama odvukla u spavaću sobu i pokušala ti skinuti pantalone, ti si rekao: “Gospođo, pustite me na miru, ja sam oženjen”!
BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Prije primjene Botulinum toksina u estetske svrhe veoma je važno odrediti u koji tip kontrakcije mišića spada vaše lice, na temelju čega se odabire odgovarajući tretman te učestalost ponavljanja

Trend mladolikog izgleda

Današnje vrijeme nameće svoje kriterije poimanja ljepote pa je tako trend odgođenog starenja postao naša svakodnevica u raznim područjima, od napretka medicine, precizne dijagnostike i ranog otkrivanja bolesti, preko njihova uspješnog liječenja i nutricionizma kojim programiramo svoj metabolizam do metoda brisanja tragova vremena na licu i tijelu.

Ponuda neinvazivne estetike je velika pa je važno provjeriti kompetencije osobe kojoj se “dajete u ruke” – od kozmetičara, u čijoj su domeni kozmetički tretmani na površini kože, do liječnika, u čijoj su domeni različiti tretmani i postupci medicinske estetike koji zadiru u samu strukturu kože (fileri, mezo niti, duboki kemijski pilinzi, PRP tretmani i Botulinum toksin) jer, poznavanje anatomije lica, mjesta izlazišta živaca i smještaja krvnih žila najvažnija je stvar u primjeni navedenih postupaka. U suprotnom, može doći do izrazito nepovoljnih rezultata.

Mladenački i njegovan izgled danas postaje imperativ pa mnogi podosta ulažu u svoj izgled kako bi postigli uspjeh u profesionalnom i privatnom životu. Najčešći pacijenti su žene i muškarci na pragu srednjih godina ili u srednjim godinama, koji se trude održati mladenački izgled i s tim ciljem poduzimaju mnoge aktivnosti. Ujedno su svjesni svoje pojavnosti i prilično zahtjevni u pogledu vlastita izgleda.

Botulinum toksin u neinvazivnoj estetici

Botulinum toksin je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostridium botulinum. Područja njegove prve primjene u medicini bila su okulistika, neurologija i pedijatrija, no već godinama najviše se koristi u neinvazivnoj estetici. Njegovo djelovanje bazira se na blokiranju signala koji se prenose od živca prema mišiću. To možemo slikovito opisati ako se osvrnemo na pomicanje mišića obrva koje tijekom života pomaknemo stotine tisuća puta, zbog čega živci “iz navike” dovode do njihove kontrakcije. Posljedica toga je pojava trajnih bora na čelu i oko njega, što izgled čini ne samo starijim, nego i mrzovoljnim i umornim. No, ako u te mišiće ubrizgamo Botulinum toksin, dolazi do blokade živčanih signala te opuštanja i izravnavanja mišića.

Oprez – U današnje vrijeme, kad informacije o mnogočemu tražimo putem interneta, pa tako i one o nabavi Botulinum toksina i filera, treba napomenuti da je to opasna aktivnost te da vam niti jedan ozbiljan liječnik neće aplicirati takav proizvod. O složenosti problema govori i činjenica da je FDA agencija pokrenula akciju protiv kompanija koje prodaju Botulinum toksin na takav način. S druge strane, svugdje u svijetu Botulinum toksin može primjenjivati samo liječnik s certifikatom. Glavni razlog takve akcije nije zarada, nego moguće podrijetlo Botulinum toksina, način njegove proizvodnje i skladištenje, što može biti u suprotnosti sa zakonskom regulativom, a primjena takvog proizvoda imati katastrofalne posljedice. Sve je više lažnih Botulinum toksina, najviše iz Kine, ili se Botulinum toksin koristi u prevelikoj koncentraciji. Problem nastaje u trenutku kad ljudi, u pokušaju da uštede, kupuju takve ili slične proizvode, što na kraju skupo plate, u nekim slučajevima i svojom glavom. Slična je situacija i s filerima. Stoga, ako se odlučite za tretman Botulinum toksinom, dobro provjerite ima li liječnik koji bi ga aplicirao certifikat, a zatim zatražite da ga pred vama otvori i provjerite ime proizvođača.

Sigurnost primjene Botulinum toksina u estetskim tretmanima

Ako pazite na sve navedeno, za tretman Botulinum toksinom možemo reći da je gotovo najsigurniji estetsko-korektivni tretman. Pažljivo i precizno apliciran u vrlo malim količinama, koje su određene medicinskim protokolima, daje najbolje rezultate.

Injekcijama Botulinum toksina, bez radikalnih (operacijskih) zahvata estetske kirurgije, uklanjaju se bore s lica i vrata, a pacijenti se odmah nakon tretmana uključuju u svakodnevne aktivnosti. Može se početi primjenjivati već pri pojavi prvih znakova starenja, tj. nakon tridesete godine, kada se ostvaruje preventivni učinak jer, osim što sprječava produbljivanje bora, i prevenira nastanak novih.

Najčešće se primjenjuje na gornjem dijelu lica, između obrva, oko očiju i na čelu, dok ga u donjem dijelu lica koristimo kod korekcije tzv. gummy smilea (kad se kod osmijeha vidi zubno meso).

Aplikacija Botulinum toksina je gotovo bezbolna, a učinak, koji se počinje uočavati tri do osam (10) dana nakon primjene, lokaliziran je samo na mjestu injiciranja. Nakon aplikacije, lice djeluje mlađe i odmornije. Kod osoba na pragu srednjih godina i u srednjim godinama (40 – 50) postiže se učinak pomlađivanja za pet do osam godina, s tim da lice djeluje vrlo prirodno – okolina uočava svježiji i mlađi izgled, ali ne zna čemu bi to pripisala. Iako Botulinum toksin i kod starijih osoba ublažava bore, suvišak kože koji nastaje starenjem ipak znatno pridonosi starijem izgledu i ne može se ukloniti nikako drukčije nego estetskom operacijom.

Osobama koje imaju spuštene vjeđe, vrećice ispod očiju ili opuštenu kožu na bradi i vratu preporučuje se podvrgnuti estetskoj operaciji tipa blefaroplastike (uklanjanje viška kože s vjeđa) i liftinga lica (uklanjanje suviška kože s lica i vrata). Štoviše, operativni zahvati estetske kirurgije često se kombiniraju s injiciranjem Botulinum toksina s ciljem postizanja optimalnog estetskog učinka na licu.

Neke osobe su prestrašene, ali im bore toliko smetaju da u tom smislu ipak žele nešto učiniti. Za njih, ali i za one koji žele diskretnije rezultate, preporučuje se tzv. Baby Botox. Naziv je to koji dolazi iz pop-kulture, a označava tretman koji uključuje male doze Botulinum toksina za primjenu na uobičajenim područjima. Njegovom primjenom omogućuju se pokreti mišića lica, čime se postiže prirodniji izgled. Učinak traje kraće (do tri mjeseca) od učinka koji se postiže uobičajenim dozama (može potrajati i do šest mjeseci). Primjenjuje se isti preparat, ali u većem razrjeđenju, tj. unosi se manja količina aktivne supstancije.

Neki ljudi griješe kad dolaze liječniku s rečenicom: “Želim 20 jedinica Botulinum toksina ili 1 ml hijalurona.” Indikacije za Botulinum toskin i hijaluron nisu iste, stoga je bitno da osoba naglasi što joj na licu smeta i kakva su joj očekivanja, a liječnik je taj koji će, u skladu sa strukom, preporučiti vrstu preparata i količinu u odnosu na preporučeno mjesto primjene.

Učestalost primjene Botulinum toksina u estetske svrhe

Kontrakcija mišića lica dijeli se na tri tipa:

kinetička kontrakcija – prepoznaje se po tome što nema bora između obrva, a izražavanje emocija je voljno; u ovom slučaju aplikacija Botulinum toksina potrebna je jednom do dva puta godišnje
hiperkinetička kontrakcija – ima za posljedicu bore kod mrštenja, koje se nakon opuštanja relaksiraju pa je u ovom slučaju primjena Botulinum toksina potrebna dva do tri puta godišnje
hipertonička kontrakcija – prepoznaje se po statičkim borama između obrva koje se ne mogu opustiti, zbog čega je tretman Botulinum toksinom nužan tri do četiri puta godišnje, nerijetko i u kombinacija s filerima.

Prije primjene Botulinum toksina veoma je važno odrediti po kojem tipu se kontrahiraju mišići vašeg lica, na temelju čega se odabire odgovarajući tretman i učestalost ponavljanja. No, kod nekih osoba Botulinum toksin “ne obriše” bore u potpunosti. Ako je mišić “blokiran” na odgovarajući način, a bora je još uvijek vidljiva, u korekciju je potrebno uključiti i filer. To se događa kod deblje kože kada je bora urezana dublje u dermis i kada samo opuštanje mišića nije dovoljno da se postigne zadovoljavajuća korekcija. Ako je učinak Botulinum toksina kod vaše prijateljice bio dugotrajniji nego u vašem slučaju, to ne znači da ga niste dobili dovoljno, nego da ste drukčiji tip po načinu korištenja mišića lica.

Primjena Botulinum toksina, kao i filera, tretman je s ograničenim trajanjem učinka te ga je potrebno ponavljati ako želite kontinuiran učinak, s tim da će vremenske intervale najbolje preporučiti liječnik koji obavlja zahvat. Često me klijentice pitaju hoće li izgledati starije ako prestanu koristiti Botulinum toksin i filere. Odgovor je sljedeći: “Izgledat ćete isto kao da nikada niste bili podvrgnuti tretmanu plus vrijeme koje je prošlo a nije ispisalo svoj trag dok je kod vas trajao učinak filera i Botulinum toksina.”

Dakle, da rezimiramo, proces starenja se ne ubrzava, nego nastavlja tempom koji je određen vašim genskim kodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *