Vesti

ČIM POPIJETE KAFU, TRČITE U WC? OGLASILI SE DOKTORI: Evo šta vam se događa u organizmu, NISMO IMALI POJMA

Pretpostavlja se da su za laksativno delovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva koja ima

Dok jedni veruju da je to stvar prirode, druge se plaše da nije u pitanju neki od zdravstvenih problema. Zbog toga su naučinici sa Univerziteta u Teksasu sproveli istraživanje upravo na ovu temu. Oni su tokom svog istraživanja tri puna dana pacovima davali kafu koja je potaknula pokretljivosti mišića creva i to nezavisno od doze kofeina u piću.

“Pavocima se posle tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog creva. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, poslije kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio, a zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, zbog toga što je slično na njihovu probavu delovala i beskofeinska kafa”, kazao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši za britanski “Mirror”.

foto: Profimedia

Pretpostavlja se da su za laksativno delovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva koja ima. Dokazao je da viša nivoa želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad vašeg probavnog sistema.

Naime, kad vas sledeći put kafa natera da posetite WC znajte da je do kafe i da je sa vašim zdravljem sve u najboljem redu.

Veliki broj ljudi se pita da li je kafa zdrava za naš organizam, pitanje je koje strčnjaci često dobijaju. Naravno, ona pruža brojne pogodnosti vašem organizmu, ali postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju. Kafa je vrlo bitan antioksidans, pa je čak dokazano kako i u nekim situacijama spriječava razvoj malignih ćelija, ako ako kafu pijete na prazan stomak, onda morate znati da stvari i nisu baš tako pozitivne.

foto: Profimedia

Šoljica čiste crne kafe u praznom želudcu podstičke stvaranje želučne kiseline što posebno negoduje ljudima sa gastritisom. Čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam uzrokovati nelagode tokom jela i smetnje kod probave.

A proteine koje ne uspie probaviti, izazivaju nadutost, žgaravicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak debelog creva. Stoga stručnjaci preporučuju da pre kafe pojedete barem krišku hleba.

Ako već ne možete jesti tako rano, barem je razblažite mlekom, savetuje Healthyfoodteam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *