Ispovesti

Dječija paraliza je bila ta koja je Pola Aleksandra

Dječija paraliza je bila ta koja je Pola Aleksandra osudila na život u metalnom sanduku. Bila je to 1952. godina kada je ova strašna bolest harala svijetom. Kada je ušao u kuću i rekao da mu nije dobro, njegova majka je odmah znala šta je u u pitanju.

Pol se tada onesvijestio i probudio se paralizovan u ovom mentalnom sanduku koji ima funkciju da imitira rad pluća i tako pomaže ovom čovjeku da preživi.

Punih 70 godina Pol Aleksandar živi u ovom mentalnom sanduku. Ali uprkos tome što su vremenom izumljeni novi i prenosniji uređaji koji bi mu pomogli da lakše diše, Pol je ostao u gvozdenim plućima 7 decenija.

Pol Aleksandar

Zarobljen od vrata do peta u gvozdenim plućima Pol se toliko navikao na njih i nije pristao da ima “rupu u grlu” koja bi mu pomogla da prikači druge, modernije aparate i tako diše.

Kada su izumljena gvozdena pluća, pacijenti bi živjeli u njima do dvije nedjelje, a potom bi njihov oporavak nastavio izvan ovog metalnog sanduka. Vremenom su izumljeni moderni respiratori koji su omogućavali pacijentima da žive izvan ovih metalnih naprava.

Na svijetu postoje samo još dvije osobe koje žive na ovaj način: jedan je Pol Aleksandar a druga je Marta Lilijard.

Pol je doživeo krizu kada su se metalna pluća počela kvariti 2015. godine. Pošto je proizvodnja ovakvog aprata prestala 1960. godine, nije bilo mogućnosti da se novi aparat kupi.

Tada je našao Brejdija Ričardsa koji vodi Laboratoriju za ispitivanje životne sredine koji mu je pomogao da popravi vještačka pluća.

Na pitanje novinara kako provodi dane, Paul kaže: “Radim sve što i normalan svijet: kad se probudim operu mi zube, doručkujem, obrijem se i umijem, čitam, gledam tv i slikam…”

Paul godinama koristi hvataljku sa kojom upravlja pomoću zuba. Tom hvataljkom drži četkicu i boji, okreće stranice knjiga, koristi kompjuter…

Gledajući njega mnogi pomisle da je ovo najnesretniji čovejk na planeti, ali Paul Aleksandar je zapravo jedan od sretnika koji je uspio da preživi dečiju paralizu. Uprkos gvozdenim plućima, mnoga djeca u to vrijeme nisu preživjela.

“Nikad nisam odustao, niti ću ikad odustati,” kaže ovaj neobični čovjek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *