Zdravlje

Julija Tarbath – nutricionista i motivacioni trener

Julija Tarbath – nutricionista i motivacioni trener, odlučila je da uradi detoksikaciju celog tela i jede samo banane 12 dana.

Ona je objasnila da su banane izuzetno kalorično voće, bogato saharozom, glukozom i vlaknima i može vas držati sitim duže vreme.

Prva stvar koju je primetila tokom detoksikacije je bolje varenje. “Nisam osećala nadimanje u stomaku i moja creva su bila tako tiha. Takođe sam se osećala opuštenije, pozitivnije i kreativnije”, objašnjava Julija.

Banane
foto: Profimedia

Ona je takođe primetila da je bila dobro koncetrisana.

“Po prvi put u mom životu, jedan dan je bio dovoljan da završim sve svoje dnevne poslove. Nisam bila napeta tako da sam mogla da se fokusiram na svaki zadatak.”

Njen muž Pavle je takođe prihvatio ovaj izazov. Pavle i Julija su vegani. Oni imaju svoje voće i farmu tako da ovaj izazov nije bio težak zadatak za njih. Pre početka ovog izazova, Julija je imala zdravstvene probleme, povećan nivo šećera u krvi, probavne probleme, Candidu, patila je od depresije, hormonskog disbalansa i ona je već duže vreme pokušavala da postane majka. Nakon radikalne promene svog života, njeno zdravlje je poboljšano i ona će se uskoro ostvariti u ulozi majke.

Međuitm, neki doktori i nutricionisti ne preporučuju ovaj režim ishrane. Iako sveže voće i povrće ima manje soli i bogato je vlaknima, neki sveži proizvodi mogu biti kontraproduktivni. Karfiol, kelj i brokoli mogu oštetiti vaše štitne žlezde i ako imate problema sa štitnom žlezdom, treba da izbegavate da jedete ove proizvode. Takođe, ljudima koji jedu samo sirovo voće i povrće može da nedostaje vitamin B12, gvožđe, cink i kalijum u organizmu, što dovodi do anemije. To je razlog zašto se ovaj režim ishrane ne preporučuje starijim osobama, trudnicama i deci.

U svakom slučaju, ako razmišljate da uvedete radikalne promene u vašoj ishrani, obratite se lekaru ili nutricionisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *