Ispovesti

S igurno je da ste nekada čuli da se neko budi, ili se baš vi

Sigurno je da ste nekada čuli da se neko budi, ili se baš vi budite skoro svake noći između tri i pet ujutru, tradicionalna kineska medicina nudi nekoliko teorija zašto je to tako. Otkriveno razlog zbog koga se ljudi budu tokom noći, i to u određeno vrijeme.

Naime, kineska medicina osmislila je biološki sat pomoću koga možete saznati u kakvom je stanju vaš organizam. On pokazuje intervale u kojima energija cirkuliše kroz tijelo kao i nivo najveće energije u nekom području svaka dva sata. Ako s tim dijelom organizma imate probleme, u to doba dana osjetićete simptome.

Vrijeme maksimalne aktivnosti organa:

od jedan do tri sata: jetra
od tri do pet sati: pluća
od pet do sedam sati: debelo crijevo
od sedam do devet sati: želudac
od devet do 11 sati: slezina, pankreas
11 – 13 sati: srce
13 – 15 sati: tanko crijevo
15 – 17 sati: bešika
17 -19 sati: bubrezi
19 – 21 sat: srce
21 – 23 sata: početni dio tankog crijeva koji se nastavlja na želudac
23 – 1 sat: žuč

Na primjer, ukoliko se probudite između jednog i tri sata, to znači da je vaša jetra preopterećena. Ona je zaslužna za izbacivanje toksina iz našeg tijela i “obradu” emocija. Ako ste se probudili u ovom periodu, možda ste prethodnog dana pretjerali konzumiranjem al*ohole ili ste pojeli nešto što vam ne odgovara. Ovo također može značiti da vas “izjedaju” stres i napetost.

Ako se budite između tri i pet sati ujutru, to može biti zbog neravnoteže u plućima, a naročito u disanju. Poremećaj u disanju može biti povezan je negativnim emocijama poput tjeskobe, straha i osjećaja krivice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *