Ispovesti

Rak materice može biti podeljen na dva različita tipa – nešto češći

Rak materice može biti podeljen na dva različita tipa – nešto češći, rak endometrijuma (rak sluzokože materice) i sarkom uterusa. Prvi se razvija iz sluzokože materice, dok će drugi primarno uticati na mišiće i potporno tkivo.

Problem kod ovog oboljenja je što je simptome teško ustanoviti. Mnoge žene ih zanemare ili pomešaju sa nekim druim, blažim oboljenjima.

Dr. Ursula Matulonis, onkolog, objašnjava na koje znakove treba obratiti pažnju:

1. IREGULARNO VAGINALNO KRVARENJE

Ovo je jedan od čestih simptoma rane faza raka materice ističe ona. Krvarenje se javlja kada se ćelije raka nastane na zidove materice zbog čega dolazi do zadebljanja.

2. BOL U STIDNOJ KOSTI

Kada rak postane dovoljno veliki, on može da izazove i bol jer pritiska okolne strukture. Bol se može javiti i kada telo prepozna tumor u materici i počne da se grči kako bi ga odbacio. Ova bol može biti stalna ili se javljati periodično. Takođe se može javiti i tokom seksualnog odnosa.

3. NADUTOST

Nadutost je jedan od češćih simptoma raka jajnika, ali se može javiti i u ovom slučaju. Do nadimnja dolazi usled širenja raka i na druge organe što prouzrokuje nakupljanje tečnosti.

4. GASTROENTEROLOŠKI PROBLEMI

Kada se rak proširi van maternice može doći i do poremećaja rada creva. To uključuje dijareju, zatvor, bol ili osećaj sitosti nakon malog obroka.

5. NAGLI GUBITAK KILOGRAMA

Opet se radi o širenju raka van maternice u trbušnu šupljinu.

6. STALNA POTREBA ZA MOKRENJEM

Kada rak postane dovoljno veliki, on pritiska bešiku pa se usled toga javlja osećaj konstantne potrebe za mokrenjem.

Bol u stomaku, Stomak
foto: Shutterstock

7. MOŽDA SE NEĆE JAVITI NIKAKVI SIMPTOMI

Kao i kod mnogih zloćudnih bolesti, i rak maternice se može razviti bez pojave jasnih simptoma, ili se samo možete osećati loše, upozoravaju onkolozi.

Bilo kakvu promenu da osetite najbolje je otići na pregled, slažu se svi lekari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *