Ispovesti

Žene, sigurno ste primetile ružne mrlje na svojim gaćicama: Pravi razlog će vas iznenaditi

Kupili ste donji veš, obukle ga jednom i oprali u veš mašini, a onda su se odjednom pojavile izblede mrlje? Evo o čemu je zapravo reč

Nezavisno od toga koliko ga često perete ili nosite, na donjem vešu izrađenom od tamnog tekstila često se pojavljuju izbledele mrlje koje izgledaju kao da se boja isprala. Za to nije kriva veš vašina niti prečesta upotreba gaćica, već vaglna.

Ona se sama čisti i sasvim je normalno da otpušta kiselinu koja može da stvori bele ili žute mrlje na delovima između prepona. Tečnost koju oslobađa ONA je prirodna kiselina koja varira između 3,5 i 7.

Dok se prečišćava zdrava ona proizvodi veću količinu kiseline, ali zapravo pH vrednost može da varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući vaš seksualni život, hormone i menstrualni ciklus. Kada nosite veš svetlijih boja, verovatno ne možete da primetite mrlje. Razlog je što se tada mogu pojaviti žućkaste tragovi, dok crni veš poprima izbeljene mrlje na predelu intimne regije.

– ONA sadrži dobre bakterije, poput laktobacila, koji čine nju zdravom tako što održavaju optimalni nivo kiselina čime sprečavaju loše bakterije da izazovu infekciju. Mrlje koje izbeljuju veš se pojačavaju tokom perioda ovulacije i trudnoće zbog povećanja cervikalne sluzi – iscedka iz nje. Kada sluz dođe u dodir sa vazduhom pojavljuju se žućkaste mrlje na vešu, a boja se može razlikovati zbog oksidacije – kaže doktor Aleks Eskander, ginekolog.

Dakle, pojava ovih mrlja na vešu je prilično normalna i generalno ne treba da vas brine.

Kako da sprečite pojavu izbledelih mrlja na vešu?

Ukoliko želite svoj lep veš da sačuvate od nastanka ovih ružnih mrlja postoje trikovi koji vam mogu pomoći u tome. Prvo, možete da sprečite ispiranje boje tako što ćete nositi dnevne uloške tokom dana. Ovaj zaštitni sloj između vulve i vašeg veša će praviti barijeru te će vaše gaćice ostati blistave.

Takođe možete da sprečite tako što ćete oprati donji veš odmah nakon nošenja, umesto da ga odložite u korpu. Ovo će sprečiti da se sluz zadržava na materijalu i da ga oštećuje.

Osim toga, možete sprečiti diskoloraciju koristeći proizvode za pranje koji sadrže enzime, a jedan od njih je odrstranjivač fleka. Naprskajte predeo intimne regije na kome su se pojavile mrlje, ostavite da tekstil upije par sati, a onda operite veš.

(Telegraf.rs/K.M.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *