Klikom na sliku zatvorite prozor.

Zanimljivosti

OVO BI TREBALI ZNATI SVI KOJI NOĆU NE MOGU SPAVATI: Morate probati što ovaj trik može učiniti – 2 minute i spavate!

Danas živimo u stresnim i ubrzanim vremenima kad je teško živjeti, pa čak i spavati. Mnogi ljudi ovise o tabletama i lijekovima da uhvate malo sna unatoč svojoj nesanici. Danas vam otkrivamo jedan trik koji bi mogao pomoći.

Kada ležite u krevetu žudeći za mirnim snom kako biste poboljšali svoju produktivnost, može biti frustrirajuće kada se ne možete udaljiti. Unatoč vašim najboljim namjerama, dok se ugnijezdite u udobnost svog udobnog kreveta, zatvorite oči i strpljivo čekate… ništa se ne događa.

Ako želite promijeniti ovu situaciju i konačno zaspati, pridržavajte se sljedećih preporuka koje će ubrzati vaš brzi prijelaz u carstvo snova i probuditi vas ujutro revitalizirani kao nikada prije. Muče li vas često užurbane misli i povećana osjetljivost čak i na najmanje zvukove, što dovodi do rastuće frustracije? Ako vam je to uobičajeno iskustvo, važno je pronaći način opuštanja.

  • Srećom, postoji strategija koju koriste pojedinci koji se redovito suočavaju sa scenarijima visokog pritiska, uključujući kaskadere, vojno osoblje i medicinske stručnjake, koja im omogućuje da brzo utonu u san u samo 2 minute. Prekinite vezu sa svim elektroničkim uređajima, uključujući telefon, tablet i računalo.

Uklonite sve izvore buke ili smetnji, poput radija ili televizije. Potražite udoban položaj i dopustite mišićima da se opuste, otpuštajući svaku napetost. Prije nego što zatvorite oči, napravite kratku stanku. Usmjerite svoju koncentraciju prema svakom pojedinom dijelu tijela, počevši od glave, a završavajući rukama i nogama.

Zamislite osjećaj težine u svojim udovima dok se lagano spuštaju. Udahnite duboko kroz nosnice u trajanju od 4 sekunde. Odvojite trenutak za stanku i prestanite disati brojeći 7 sekundi. Nastavite ispuštati dah na namjeran i odmjeren način, kroz usta, u trajanju od 8 sekundi. Uključite se u ovaj obrazac više puta dok ne otkrijete postupno usporavanje pokreta vaših prsa i duboko stanje mira.

Usmjerite svoju potpunu koncentraciju na dah i prenesite svoj um u spokojno okruženje kako biste preusmjerili svoje misli. Zamislite mirni vodopad, nježnu melodiju slapova vode, osnažujuću aromu vlažne mahovine ili bilo koju sliku koja izaziva osjećaj mira. Ako tražite brži pristup postizanju sna, razmislite o korištenju spoja meditacije, vizualizacije i metode disanja 4-7-8, koja vas može uljuljati u san u roku od samo jedne minute.

  • Započnite postavljanjem vrha jezika malo iza prednjih zuba. Za izvođenje ove tehnike neka vam usta ostanu zatvorena i, ako je potrebno, lagano napućite usne. Postupno odvojite usne i ispustite zrak kroz usta, što rezultira blagim zviždanjem.

Zatvorite usta i polako udahnite kroz nosnice, brojeći do četiri. Zadržite dah u trajanju od sedam sekundi. Dok izdišete, nastavite zviždati u rasponu od osam sekundi. Ponovite ovu seriju ukupno četiri puta. Tehnika progresivne mišićne relaksacije učinkovita je u ublažavanju nakupljene napetosti. Njegov cilj je promicanje osjećaja oslobađanja od stresa putem namjernog procesa zatezanja i potom opuštanja mišića.

Za vježbanje progresivne mišićne relaksacije (PMR), započnite vježbu podizanjem obrva u trajanju od 5 sekundi, što će stvoriti napetost u mišićima vašeg čela. Nakon toga otpustite svaku napetost i doživite umirujući osjećaj dok se vaši mišići opuštaju. Stanite na kratko od 10 sekundi. Zatim razvucite osmijeh kako biste stvorili osjećaj zategnutosti u obrazima. Zadržite ovaj položaj 5 sekundi, zatim se opustite i zadržite dodatnih 10 sekundi.

Nastavite suziti oči i čvrsto zatvorite kapke. Zadržite ovaj položaj 5 sekundi, zatim otpustite i zadržite 10 sekundi. Kako biste uživali u prekrasnom pogledu na strop, lagano nagnite glavu unatrag. Ostanite u ovom položaju 5 sekundi, dopuštajući vratu da se opusti i utone u jastuk.

  • Slobodno utonite u san, čak i ako ne možete dovršiti vježbu zatezanja i opuštanja mišića u potpunosti od ruku do nogu. Ako prethodne metode nisu učinkovite, pokušajte primijeniti ove dodatne tehnike kako biste osigurali miran san.
  • Zanimljivo je da priznavanje privremene nedostupnosti sna može paradoksalno ubrzati početak sna. Umjesto da sudjelujete u uobičajenoj metodi brojanja ovaca, dopustite sebi da budete potpuno obavijeni mirnom vizijom spokojnog okruženja i prigrlite niz emocija koje ga prate.

Zamislite, na primjer, veličanstveni vodopad, prožet mirisom vlažne mahovine i utješnom melodijom slapova vode. Ako vam je teško zaspati, predlažemo da higijena spavanja bude prioritet i da se za pomoć obratite centru za liječenje poremećaja spavanja. Uključivanjem ovih tehnika, imamo pozitivan pogled na vašu sposobnost da poboljšate kvalitetu vašeg san, omogućujući vam da bez napora zadrijemate i probudite se osvježeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *