Klikom na sliku zatvorite prozor.

Ispovesti

BIO JE NAJLEPŠI PEVAČ U JUGOSLAVIJI, evo šta je od njega ostalo: Danas se niko ne želi ni slikati s njim

Mnogo je slavnih pjevača i bendova nastalo na Balkanu i neki od njih imaju izuzetno duge karijere. Njihove pjesme su postale antologijski hitovi i znamo ih bez da ih slušamo često. Danas otkrivamo kako izgleda jedan od najpopularnijih jugoslovenskih pjevača.

  • Vlado Kalember, proslavljeni hrvatski pjevač, glazbenu je karijeru započeo u cijenjenoj grupi Srebrna krila. Sa Srebrnim krilima Vlado je postigao značajne uspjehe i izvan granica bivše Jugoslavije.

Vlado Kalember, rođen 26. travnja 1953., poznati je domaći umjetnik i šarmantna ličnost bivše države. Godine 1978. osnovao je rock sastav Srebrna krila. Uz Izoldu Barudžiju, predstavljao je Jugoslaviju na Eurosongu 1984. s pjesmom Ćao amore. Nakon dvije godine napušta Srebrna krila i kreće u solo karijeru.

Naknadno se pridružuje grupi 4 Asa uz Juricu Pađena, Rajka Dujmića i Alena Islamovića. 2012. ponovno se okuplja sa Srebrnim krilima. Rođen u Strumici, Sjeverna Makedonija, bio je sin vojnog vojnika. Njegov otac Mićo, koji je podrijetlom iz Oravca kod Korenice, i majka Julka bili su porijeklom iz Liča. S dva mjeseca preselio se u Zagreb s roditeljima i starijom sestrom Mijom.

  • Odrastao je u Zagrebu, gdje je pohađao školu i odabrao život. Prvotnu gitaru kupio mu je otac, dok mu je prvi zvučnik poklonio djed po majci. U braku je s violončelisticom Anom Rucner, a zajedno imaju sina Dariana.

U Bugarskoj su ih od milja zvali “Beatlesi”. Iako su specifičnosti njegova obrazovanja nejasne, posvetio se dvjema strastima: glazbi i slikarstvu, naposljetku tražeći formalnu obuku u oba polja. Vlad Kalembo, suštinski prikaz mladenačke privlačnosti iz Jugoslavije, privukao je vjerne obožavateljice.

Smatran jednim od najistaknutijih zavodnika u glazbenoj industriji, njegovo tajanstveno i suzdržano držanje samo je pojačalo njegovu privlačnost i popularnost. S nevjerojatnom lakoćom predstavio je najveće hitove epohe, ističući svoj izniman vokalni talent, impresivnu gitarističku vještinu i očaravajuće melodije.

Osvrćući se na svoj put, slabo se sjeća slučaja kada su ga zamolili da se fotografira sa Željkom Bebekom. Dok njegova strast prema glazbi ostaje nepokolebljiva, ponekad se zaigrano bavi idejom da nastavi karijeru liječnika ili inženjera, pripisujući to bezbrižno razmišljanje Željku Bebeku.

  • Godine 1978. osniva poznati pop sastav Srebrna krila u kojem djeluje kao glavni vokal i basist. Godine 1984. sudjelovao je na Eurosongu izvodeći duet s Izoldom Barudžijom. Isporučili su pjesmu “Ciao, amore” čime su osvojili 18. mjesto s ukupno 26 bodova.

Nakon odlaska iz grupe nastavio je solo karijeru. Bio je dio ansambla 4 Asa u kojem su bili Jurica Pađen (“Aerodrom” i “Azra”), Rajko Dujmić (“Novi fosili”) i Alen Islamović (“Bijelo dugme” i “Divlje jagode”) . Među njegovim najpoznatijim pjesmama su “Vino na usnama”, “Evo noći evo ludila”, “Suzana” i “Neka živi ljubav. U Srebrna Krila se vratio 2012.

U ključnom trenutku svoje karijere naišao je na važno raskrižje koje je koincidiralo s izlaskom Bebekovog “Dugme”, projekta koji ga je zaintrigirao. Gledajući unatrag, Kalber je priznao svoje osjećaje nedostatnosti u pogledu bavljenja cijenjenom profesijom, što ga je navelo da preispita svoje poglede na čast povezanu s glazbenim pozivom. Unatoč razdvojenosti, Ana i Vlado uživaju u čvrstoj i skladnoj vezi.

Njihova poslovna suradnja je besprijekorna, a oni aktivno nastoje uključiti svog sina u svaki aspekt svog života. Često provode vrijeme zajedno, ističući nepokolebljivu podršku jedno drugome. Vlado je stekao reputaciju nepopravljivog romantičara, čak je i dugo nakon razvoda bivšoj supruzi organizirao romantične izlete. Štoviše, prepoznat je po svojoj predanosti kao ocu, ulažući dosta vremena sa svojim sinom i pokazujući autentičnu brigu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *