Svet

I MLADI I STARI PADAJU KAO POKOŠENI: Ovo NIKAKO ne smijete da pije po ovim vrućinama

Nagle promjena vremena i visoke temperature, kojima svjedočimo nedeljama unazad, mogu biti pogubne za kardiovaskularne pacijente, ali i za zdrave građane.


Zbog toga se ljekarima javlja sve više pacijenata, a broj onih koji ostaju zadržani na bolničkom liječenju raste iz nedelje u nedelju. Posebno zabrinjava to što se sve više na tegobe žale i mladi građani.

Visoke temperature I vreo talas svima smeta, ipak najugroženiji su ljudi s hroničnim oboljenjima, naročito kada vlažnost vazduha dostigne 70 ili više odsto. Smatra se da tri zlatna pravila štite srce : što više tečnosti, boravak u dubokoj hladovini i izbjegavanje fizičkog napora. Visoke temperature izazivaju širenje krvnih sudova, što za posljedicu ima pad krvnog pritiska. Simptomi hipotenzije su slabost, vrtoglavica, osećaj kratkog daha, a često se javlja i kratkotrajni gubitak svesti. Za ljekare, povećan broj kardiovaskularnih bolesnika nažalost nije iznenađenje u ljetnjem periodu.

– U ovom toplotnom talasu koji traje sada već 12 ili 13 dana videli da je povećan broj bolesnika koji se liječe od akutnog infarkta miokarda, kao I bolesnika koji imaju pogoršanje svojih postojećih tegoba. Najugroženije su osobe koje su jako stare ili koje su jako mlade, ali imaju problem s termoregulacijom – kaže prof.dr Petar Otašević sa Instituta za kardiovaskularne bolestii Dedinje.

U vrelim danima, pravilna ishrana je od presudnog značaja za kardiovaskularne bolesnike. Što više voća, povrća i ribe, a što manje slatkog i masnog, savjeti su ljekara. Takođe, neophodno je I prilagoditi vrstu tečnosti koja se unosi u organizam, jer to dodatno može pogoršati stanje pacijenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *